Japonsko je pro české dealery pervitinu zlatý důl. Proto jich tam přibylo

Počty v Japonsku zadržených dealerů pervitinu z ČR v poslední době stoupají. Drogu začaly organizované skupiny do země vycházejícího slunce vozit ze dvou důvodů – je po ní poptávka a dostanou tam za ni více než třicetinásobek ceny zdejší.

„Cena je nesrovnatelná, za jeden gram se v přepočtu na české koruny platí asi 18 tisíc,“ přibližuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Přitom cena na tuzemském trhu za gram pervitinu se pohybuje okolo pěti set korun. To dělá z japonského trhu pro dealery zlatý důl.

Japonské úřady dokonce pozvaly české policisty na mezinárodní konferenci do hlavního města Tokia. „My jsme tam byli přizváni právě z důvodu nárůstu případů, ve kterých byli angažováni i čeští kurýři,“ potvrzuje Frydrych.

Drogoví dealeři z ČR jsou různě po světě (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov se nejčastěji lidé z České republiky ve světě podílejí na pašování z Jižní a Střední Ameriky, případně z tranzitních oblastí do zemí západní Evropy. Jen v minulém roce se do střetu se zákonem kvůli drogám dostalo po celém světě zhruba 140 občanů ČR. Vůbec nejvíc je jich aktuálně v Peru.

Nejčastěji dopadne ruka zákona na drogového kurýra z Česka na velkých, přestupních letištích v Německu nebo ve Španělsku. Právě tam jsou také dealeři většinou verbováni. K nám přivážejí kokain, odsud ven zas vozí právě pervitin.