U řady léků se novoroční snížení DPH nijak neprojevilo

Praha – Lednové snížení DPH na léky z patnácti na deset procent se do koncových cen v řadě případů vůbec nepromítlo a až polovina léků ve volném prodeji vůbec nezlevnila. Výrobci je totiž buď zdražili, nebo si lékárny navýšily marži. U některých léků na předpis ceny dokonce vzrostly a rozdílně motivovaná kritika zaznívá od opozice i z vládních řad.

UDÁLOSTI: Snnížení DPH léky mnohdy nezlevnilo (zdroj: ČT24)

U léků na předpis stát reguluje jejich maximální cenu i úhradu od pojišťovny, a má tak pod kontrolou i doplatky a DPH. To ale neplatí pro volně prodejné léky, jejichž cenu nereguluje nikdo. Zhruba u poloviny těchto léků se tak nižší daň na cenách pro pacienty neprojevila. „Jsou tam dvě možnosti. Buď cenu zvýší výrobce, to se děje dost často, anebo si lékárna uplatní vyšší marži,“ uvádí pražská lékárnice Hana Chudobová.

Doplatky ale od začátku roku vzrostly i u některých léků na recept, a to i o desítky korun. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) u nich totiž v minulých týdnech výrazně snížil příspěvky pojišťoven. Změna se týká třeba léků na snížení hladiny cholesterolu nebo na pálení žáhy. „Ve chvíli, kdy se tvoří úspora ze systému veřejného zdravotního pojištění, tak to má většinou dopad právě na doplatek pacienta,“ dodává mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

VZP ušetří tolik, kolik ji stojí roční ozařování

Zdravotní pojišťovny výrazně šetří i díky samotnému snížení DPH, protože daň odvádějí právě z toho, co na lék přispějí. Všeobecná zdravotní pojišťovna z patnácti- do desetiprocentního pásma uspoří víc než miliardu ročně. „Pro představu je to částka srovnatelná s náklady na veškerou radioonkologii, na ozařování všech pacientů s rakovinou,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že instituce chce ušetřené peníze přesunout na další léčbu pro pacienty.

Pojišťovny celkově za letošní rok ušetří přibližně dvě miliardy. „Věděli jsme, že to bude mít pozitivní efekt na hospodaření zdravotních pojišťoven, a také jsme s tímto efektem zčásti počítali,“ uvádí v této souvislosti premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš se ale k bilanci cen léků staví skeptičtěji; očekával prý, že pacienti budou ze snížení daně profitovat víc. „Ve snížení DPH u léků, knih a dětské výživy určitý problém vidím. Bohužel se neprojevilo na cenách, zůstalo to v kapsách distributorů léků a nedostalo se to k občanům,“ prohlásil.

Kritika potom zní od pravicové koalice, podle které státu kvůli nižším daním na léky zbytečně utíkají peníze, jež by mohl využít i mimo zdravotnictví. Kvůli snížení DPH na léky vypadly z rozpočtu jen za první čtvrtletí stovky milionů korun. „Došlo k výraznému snížení spoluúčasti, která už dříve byla malá, takže se stáváme evropskou raritou,“ konstatuje někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Kolik dají Češi za léky?

Podle posledních kompletních údajů (za rok 2013) Češi utratí za léky ročně 16,3 miliardy korun. Přes polovinu z této sumy (8,7 miliardy) přitom tvoří doplatky, tedy výdaje za léky na předpis. Tržby za léky převyšují 65 miliard. V částce jsou započítány nejen peníze od pacientů (16,3 miliardy), ale hlavně pojišťoven (34 miliard) a také nemocnic (16,3 miliardy). Spoluúčast pacientů se tedy v oblasti výdajů za léky pohybuje zhruba na úrovni jedné čtvrtiny.