Drahé nákupy v ŘSD. Tečku za vyšetřováním žalobci napíší do léta

Praha – Případ zmanipulovaných a nevýhodných pronájmů státního majetku spojený s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) spěje po čtyřech letech ke konci. Žalobci chtějí vyšetřování ukončit do konce června. Dlouhé vyšetřování ale kauzu značně rozmělnilo a policisté postupně řadu stíhání zastavili, většinou kvůli nedostatku důkazů.

UDÁLOSTI: Žalobci finišují kauzu ŘSD (zdroj: ČT24)

„I nadále probíhá vyšetřování konkrétních obviněných, z části je vedeno prověřování, přičemž lze předpokládat, že do konce první poloviny roku bude vyšetřování ukončeno,“ informovala Českou televizi žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Denisa Sotáková.

Rozvětvená chobotnice spojená s ŘSD se týkala údajně nevýhodného pronájmu odpočívadel, budov i billboardů a policie postupně obvinila i trojici někdejších ředitelů dopravní instituce: Michala Halu, Petra Laušmana a Alfreda Brunclíka. V průběhu několikaletého vyšetřování se ovšem počet stíhaných osob i trestných činů snížil.

Mizející chapadla

Brunclíkovo stíhání kvůli údajně zmanipulovanému pronájmu dvou odpočívadel zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství a jeho druhý případ týkající se údajně nevýhodného pronájmu budovy a nákupu pozemků vrátil soud policii. Trvá tak už jen obvinění kvůli pronájmu billboardů u dálnic. „S ohledem na fázi trestního řízení nemohu konkrétní probíhající ani plánované úkony vyšetřování sdělovat,“ doplňuje v této souvislosti žalobkyně Sotáková.

Kriminalisté mají za to, že Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel s obchodní společností pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Výše sjednaného nájemného byla údajně nižší o zhruba 162,5 milionu korun.

Kvůli promlčení museli vyšetřovatelé zastavit v jedné z kauz i stíhání exředitele Laušmana a zčásti bylo zastaveno i stíhání u jedné z hlavních postav celé kauzy někdejšího výkonného ředitele ŘSD Michala Haly, který úřad řídil po Laušmanově odvolání. Právě on byl vyšetřovateli považován za mozek všech nezákonných operací. Hala strávil 8 měsíců ve vazbě. Jako státní úředník vzbudil pozornost také soukromou oslavou narozenin za 600 tisíc korun. Jména lidí, kteří na oslavu přispěli, Hala nikdy nezveřejnil.