Zima odejde s Velikonoci, na konci dubna až 20 stupňů

Podprůměrně nízké teploty uplynulého týdne by se v příštích dnech neměly opakovat a ubude i srážek. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu mohou teploty závěrem dosáhnout 18 stupňů, konec dubna už slibuje dvacítku.

Nízké teploty a vysoké množství srážek vychýlily končící velikonoční týden z průměru. V příštích dnech ale déšť i sněžení budou ustávat, další dva týdny by měly být srážkově naopak podprůměrné.

S koncem svátků jara porostou i teploty, zatímco ještě na Velikonoční pondělí se čeká denní průměr na pěti stupních, ve středu meteorologové očekávají rtuť na stupních deseti a v pátek patnáct stupňů s jasnou oblohou. Ve stejném znamení se ponese i první povelikonoční víkend.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR od 6. dubna do 3. května je 9,6 stupně Celsia. Nadcházející čtyři týdny by se od této hodnoty neměly výrazně odchýlit, zejména odpolední teploty ale už mohou být příjemné. Výrazně to bude záviset na oblačnosti.

„Při malé oblačnosti lze očekávat studená rána a poměrně vysoké odpolední teploty, které v některých dnech druhé a třetí dekády dubna budou dosahovat 20 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ. Naopak ve dnech s velkou oblačností budou rozdíly mezi ranními a odpoledními teplotami podstatně menší.