Nejstarší Češka slaví narozeniny. Buďte v pohodě, radí ostatním

Již v předminulém století se narodila Američanka Gertrude Weaverová (116), nejstarší člověk planety. O šest křížků méně má potom Marie Behenská z Plzně. Tato nejstarší Češka dnes slaví sto desáté narozeniny. Dlouhověkost se tradičně spojuje například se středomořskou kuchyní, ale podle Marie Bahenské se stačí v životě nerozčilovat.

UDÁLOSTI: Nejstarší ženě Česka je 110 let (zdroj: ČT24)

Paní Behenská pochází z Blatné, vyrostla v právnické rodině, právník byl i její manžel. Ona se věnovala hlavně rodině. Výjimečnou dlouhověkost prý v rodině neměli a speciální jídelníček údajně také nedodržuje. Ráda si dá i pivo či anglickou slaninu a kapičku becherovky před spaním. Její recept na dlouhověkost zní - nepočítat roky, nerozčilovat se a být v pohodě. Tu si může užívat v plzeňské čtvrti Slovany, kde podzim života tráví. „Je to pro nás samozřejmě velká čest – a jakýsi důkaz, že můžeme říct, že v Plzni na Slovanech se dobře a dlouho žije,“ dodává místostarosta Slovan Jan Fluxa.

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje více než tisíc obyvatel s trojciferným věkem. Ročník 1905 má vedle Marie Behenské ještě jednu reprezentantku; dva aktuálně nejstarší muži potom najdou ve svém rodném listě rok 1908, což znamená 107 svíček na narozeninovém dortu.

Nejstarší lidé všech dob

ČESKO: Z osob narozených na území dnešní České republiky žila podle dostupných informací nejdéle Marie Míková; narodila se v Chýnově na Táborsku a zemřela v roce 1994 ve Vídni ve 112 letech; uváděna je proto i jako historicky nejstarší občan Rakouska.

ZAHRANIČÍ: Ve světových statistikách je vedena jako nejdéle žijící osoba Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v srpnu 1997 ve 122 letech. Nejdéle žijícím mužem byl Japonec Džiróemon Kimura, jenž zemřel v červnu 2013 ve věku 116 let. V tabulce ověřených nejstarších lidí světa je Kimura nyní zapsán na 11. místě za deseti ženami.

Japonská rekordmanka: Život mi připadal docela krátký

Podle studie Americké gerontologické společnosti obecně mezi dlouhověkými z devadesáti procent převažují ženy. Ve většině případů jde o nekuřačky s menším počtem dětí. Největší počet zasloužilých seniorů žije tradičně v Japonsku, statistiky zde v současnosti evidují devatenáct občanů s věkem převyšujícím 110 let. Odborníci to připisují jejich způsobu stravování, zároveň jde o silné jedince, kteří přežili výbuch atomových bomb během druhé světové války v Hirošimě a Nagasaki.

Na druhém místě s dvanácti občany nad 110 let jsou Spojené státy americké. Kromě dobré dostupnosti zdravotní péče zde hraje roli i osvěta například při prevenci kardiovaskulárních chorob. V USA žije také nejstarší člověk světa, Gertrude Weaverová, která už si připsala 116 křížků. Nejstarší ženou planety je přitom teprve od popeleční středy, kdy na selhání srdce a zástavu dechu zemřela 117letá Japonka Misao Okawová. Dcera výrobce kimon se narodila v Ósace, vdovou byla od roku 1931 (čili více než osmdesát let) a při poslední oslavě narozenin prohlásila, že jí život připadal docela krátký.

Velký počet lidí, kterým je sto a více let, má i Evropa, zejména hlavně Francie (sedm lidí) a Itálie (pět osob). „Celková délka dožití je u populace kolem Středozemního moře o něco vyšší,“ doplňuje přednostka geriatrické kliniky na 1. Lékařské fakultě Karlovy univerzity Eva Topinková. „Dává se to hodně do souvislosti se středomořskou kuchyní, která snižuje nejenom úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, ale má i určitý preventivní efekt proti kognitivním a paměťovým poruchám. Možná to je i prevence Alzeiheimerovy choroby.“