Drolení Úsvitu pokračuje, z jeho klubu vystoupil Pražák

Praha – Z poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie vystoupil Karel Pražák, chce působit jako nezařazený poslanec. Opoziční formace tak už má ve sněmovně jen deset členů, devět z nich navíc ani není členy strany.

„Nechci být spojován s nesrozumitelnými a pro někoho neprůhlednými procesy, aby nemohla být nikým zpochybňována osobní důvěryhodnost člena zákonodárného sboru,“ uvedl Pražák, jenž jako drtivá většina členů klubu není příslušníkem hnutí. Podotkl, že neztratil osobní sympatie ani k jedné ze stran sporu, který se v Úsvitu již několik týdnů vede, a je pro něho obtížné vůči některé z nich se vymezit.

Hnutí rozdělují spory už od počátku roku, kdy šéfa poslanců Radima Fialu nahradil Marek Černoch a předsedu Okamuru ostře kritizoval. Situace eskalovala v únoru, kdy většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí uskupení. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference všech členů. Klub nakonec Okamuru i Fialu vyloučil, následně v něm přerušil členství Milan Šarapatka. Ze členů Úsvitu zbyl v klubu jen Marek Černoch, další lidé ve frakci vesměs jsou nestraníci nebo zástupci Věcí veřejných.

Jablko sváru? Peníze

Hádky se v hnutí nyní točí okolo údajného zneužití desítek milionů korun. Obě křídla v hnutí se navzájem obviňují ze zbytečného utrácení, případně i vyvádění peněz. Ve hře jsou údajně desítky milionů korun a padla i trestní oznámení. Reportéři ČT upozornili i na podivné platby Úsvitu za PR služby. Peníze šly firmám, které doporučil sám Okamura a se kterými komunikoval pouze on. Platby přitom byly nadstandardní, smlouvy bez stanovené ceny a oficiální sídlo jedné z firem se nacházelo ve zchátralém domku využívaném bezdomovci.

Vydáno pod