Velitel konvoje: Chceme hlavně ukázat, že jsme připraveni

Velitel amerického konvoje, který právě projíždí Českem, považuje za čest, že může tímto způsobem ukázat svou jednotku a její připravenost. Timothy Payment v rozhovoru pro Události, komentáře poděkoval za vřelé přijetí v České republice. „Je to pro nás fantastická zkušenost, ukazujeme, že jsme profesionálové,“ konstatoval Payment. Na návštěvu míst, kde působily za druhé světové války jednotky generála Pattona, budou podle něj vojáci vzpomínat do konce života.

Velitel konvoje: Je to pro nás fantastická zkušenost (zdroj: ČT24)
  • Před příjezdem konvoje se v Česku ozývaly kritické hlasy. Někteří dokonce Američany přirovnávali k „okupační armádě“. Proti odpůrcům „dragounské jízdy“ se vymezil i český prezident Miloš Zeman. Odpůrců konvoje nakonec bylo v úterý před ruzyňskými kasárnami jen zhruba 20. Také v neděli byli příznivci konvoje ve výrazné přesile.  

Nadřízení prý velitele konvoje nijak nevarovali. „Říkali nám, ať se ničeho nebojíme. Také naši přátelé v české armádě nám říkali, že se vůbec nemáme čeho bát. A přesně tak to bylo – viděli jsme protestující, ale opravdu nic neobvyklého, nic, co by nás mohlo zastavit,“ podotkl Payment. 

Američtí vojáci si naopak přivítání v České republice chválili. Payment to označil za překvapení. „Měli jsme neuvěřitelnou podporu všude, kde jsme zastavovali,“ uvedl. Odpůrce nijak nekritizoval. „Je dobře, že je Česko svobodnou zemí a že lidé mají právo mluvit, stejně jako v Americe,“ podotkl. 

Jízda dragounů je pro státy střední a východní Evropy symbolická. „Pro nás je to obrovská čest. Je to úžasná příležitost, jak můžeme ukázat naši jednotku,“ konstatoval Payment s tím, že mottem amerických vojáků bylo pomáhat. „Chci ukázat, že jsme připraveni, že se dokážeme přesunout z Estonska do Německa, že dokážeme tuto cestu dlouhou přes 1800 kilometrů za deset dnů zvládnout,“ poznamenal velitel. 

Americká jednotka byla za druhé světové války v Československu, kde pomáhala při osvobozování území. „To, že jsme mohli navštívit Plzeň, že jsme byli u památníku (Díky, Ameriko!) a mohli jsme se podívat, kde byli vojáci generála Pattona, je pro nás samozřejmě velice symbolické a příští měsíc se chceme vrátit,“ podotkl Payment. 

Komunikujte s místními, žádalo prý vedení

Vojáci tráví stovky kilometrů na cestě v transportéru. Payment si představoval, že by se celá trasa dala zvládnout za tři až čtyři dny, vedení ale požadovalo zastávky a přálo si, aby vojáci komunikovali s místními vojáky i obyvateli. „Jezdíme čtyři až pět hodin denně, pak vylezeme, najíme se, jdeme se podívat za místními. Je to pro nás fantastická zkušenost, ukazujeme, že jsme profesionálové,“ dodal Payment.

Pobyt amerických vojáků v Česku se pomalu chýlí ke konci. Dnes brzy ráno konvoj zamíří z Prahy na základnu v německém Vilsecku. Včera si v ruzyňských kasárnách prohlédlo vojenskou techniku 15 až 20 tisíc lidí. Členy konvoje přivítali i v Plzni - tam uctili památku amerických a belgických vojáků, kteří padli během druhé světové války při osvobozování Československa.

Americký vojenský konvoj:

– Celá trasa z Pobaltí do Německa má téměř 1800 kilometrů.

– V Česku je na 3 dny (od 29. 3. do 1. 4.).

– Čítá zhruba 120 vozidel a 520 vojáků.

– Cílem je základna Rose Barracks v bavorském Vilsecku.

Operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání)

 USA ji spustily 1. 7. 2014

 Jde o reakci na ruskou agresi na Ukrajině, zároveň má potvrdit americké závazky k obraně evropských spojenců.

 Cíle operace: rychlejší reakce na hrozby, výcvik a rozsáhlé manévry jednotek, rozmístění nových amerických jednotek a vylepšení základen v Evropě

Zdroj: natoaktual.cz

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK