Negativní reakce pověst Česka v NATO neohrozí

Přejezd amerického konvoje přes Českou republiku budí emoce – jedni ho s radostí vítají, druzí by byli nejradši, kdyby nikdy nepřekročil české hranice. Z hlediska NATO jde v podstatě o běžnou situaci, proto cestu americké armády nijak bedlivě nesleduje. I tak ale někteří její zástupci zvedají obočí nad některými negativními reakcemi Čechů, říká velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý a jedním dechem dodává, že nehrozí poškození dobrého jméno Česka v NATO.

„Někteří kolegové se mě ptali na politickou situaci v České republice a cítil jsem jisté rozpaky nad tím, jaký povyk celá ta záležitost způsobila, zejména jakým způsobem a jakými argumenty proti tomu vystupuje opozice,“ říká velvyslanec Šedivý, podle kterého ale nemůže tato situace poškodit dobré jméno Česka v NATO.

Velvyslancův jmenovec generál v záloze Jiří Šedivý k tomu dodává, že české reakce nejsou chápány jako nějaká oficiální deklarace příklonu Čechů buď k Východu, nebo Západu. Spíše jsme si z toho podle něj udělali svůj vlastní test. „Je to naše vnitřní záležitost,“ říká.

Na hranicích se čekalo s vlaječkami i transparenty

Za deštivého dopoledne čekalo na Američany v Náchodě několik desítek lidí. Zastánci konvoje se tam dokonce dostali do slovní potyčky s jeho odpůrci, při které se nechodilo pro ostrá slova daleko. Diskusi na místě uklidňovali členové policejního antikonfliktního týmu. To u Bohumína se sešly tisíce lidí a drtivá většina z nich vojáky vítala. Všude se mávalo českými a americkými vlaječkami a lidé vykřikovali welcome. Konvoj doprovázeli také ostravští motorkáři.

„Přišel jsem se podívat na konvoj spojeneckých vojsk. Hodnotím to velmi kladně, že projíždějí přes naše území. Jsme součástí aliance a tady tahle záležitost se týká i naší republiky. I naši vojáci střeží vzdušný prostor nad Litvou, tak z toho důvodu tam musí být na ochranu před Ruskem i spojenecká vojska,“ uvedl Petr Adamus z ostravského Klubu vojenské historie, podle něhož je průjezd konvoje jedinečnou možností vidět i americkou vojenskou techniku. „Technika, co tady je, je vlastně špička současné americké armády,“ dodal. I zde se ale několik odpůrců našlo. „Proč by měli jezdit po cestách, když se takové přesuny dělají vždycky vlakem,“ prohlásil jeden z nich.

Zklamání bylo cítit v Harrachově, kde konvoje nabral několikahodinné zpoždění, protože se přibližně 30 kilometrů od hranic porouchala palivová cisterna, takže se muselo čekat na její opravu. Obecně se ale dnes podél trasy konvoje sešlo mnohem více příznivců než těch, kteří konvoj odmítají. 

Komunisté: Je to demonstrace síly

Americký konvoj kritizují mimo jiné představitelé proruských sdružení. Ti se na Václavském náměstí v Praze sešli už včera na shromáždění pořádaném společně KSČM a iniciativou Ne základnám známou zejména kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech.

Komunisté považují konvoj za demonstraci síly Spojených států. Jejich předseda Vojtěch Filip tvrdí, že česká vláda lže, když říká, že jde o průjezd. „Zpochybňujeme upřímnost vlády České republiky, že usiluje o diplomatické řešení situace na Ukrajině. Tato demonstrace síly je v přímém rozporu s diplomatickým úsilím a je tedy otázkou, kdy říká vláda České republiky svým občanům pravdu,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Myslím, že těm protestům se věnuje zbytečně velká pozornost,“ řekl dnes ministr obrany Martin Stropnický. Stejného názoru je i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vidí za tím hlavně vliv skupin, které zastávají proruské stanovisko a vliv ruských agentů v Česku. „Vědomě na tom pracovaly skupiny, které tady zastávají proruské stanovisko. Mají velké prostředky a mají spolehlivou politickou stranu – KSČM,“ říká.

Nejinak to vidí také předseda lidovců Pavel Bělobrádek: „Vyvolávají takový dojem o tom, že jsou daleko významnější skupinou nebo že je to daleko větší problém, než to ve skutečnosti je. Je to přesun, který má daleko větší dopad samozřejmě na výraz solidarity a ochoty spojenců bránit svoje další země.“

Průzkum: „Jízda dragounů“ většině Čechů nevadí, vyjadřuje spojenectví s NATO

Američtí vojáci dnes přespí v Pardubicích, Vyškově a Liberci. Zítra bude zhruba 500 vojáků, kteří jedou ve 115 vozidelech, pokračovat v cestě do Prahy, kde mají naplánovánu jednodenní přestávku. Část vojáků se z Prahy vydá autobusem do Plzně, aby položili květiny k památníku nazvaném Díky, Ameriko! připomínajícímu konec druhé světové války a účast amerických vojsk na osvobození Plzně. Ve středu 1. dubna pak kolona přes Plzeň a Rozvadov opustí Česko a zamíří k domovské posádce na armádní základně v bavorském Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Speciál ČT24 k průjezdu amerického konvoje (zdroj: ČT24)