Ruční laserový radar odhalí silniční piráty na několik set metrů

Praha – Dopravní policie chce do míst, kde dochází k častým nehodám, nasadit novou zbraň proti silničním pirátům. Ruční laserové radary umí změřit rychlost na vzdálenost několika set metrů. Dva takové radary dostali policisté minulý týden v Královéhradeckém kraji, od té doby už na ně doplatilo 80 řidičů, kteří na pokutách zaplatili přes 100 tisíc korun.

Policistovi stačí jen dobře mířit a mačkat spoušť. Fotky a videa aut, která jedou nepovolenou rychlostí, se ukládají do paměti. „Výdrž baterie je víc než osm hodin, takže umožňuje celodenní měření, a to za jakýchkoli klimatických podmínek od -30 do +60 stupňů Celsia,“ uvedl vedoucí dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek.

Kromě naměření vysoké rychlosti umí ruční laserový radar zaznamenat i další přestupky, jako je nepovolené předjíždění, nepřipoutání se bezpečnostním pásem nebo telefonování za jízdy.

Nové radary tak podle policistů významně posilují techniku, kterou bojují proti pirátům silnic. Nepřiměřená rychlost je totiž nejčastější příčinou tragických nehod. Přestože v loni bylo takových nehod méně, mrtvých naopak o 32 přibylo.

Policie chce tyto radary nasadit do míst, kde při nehodách lidé umírají nejčastěji. V celé České republice má dopravní policie k dispozici deset těchto přístrojů. 

Policie má zatím deset takových radarů (zdroj: ČT24)