TOP 09 se zastala vlády: Průjezd Američanů je v souladu s právem

Praha - Průjezd spojeneckých vojsk tak, jak probíhá, je zcela v souladu s českým právním řádem. Na tiskové konferenci k průjezdu amerického konvoje přes Česko to řekla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Pravicová opoziční strana tak podpořila postup Sobotkovy vlády a odmítla názor komunistů, že kabinet porušil ústavu, když přesun amerických jednotek nenechal jako „pobyt cizích vojsk“ schválit sněmovnou. Předseda Karel Schwarzenberg vyjádřil obavu, že mezi odpůrci konvoje jsou i lidé záměrně podrývající obranyschopnost České republiky.

Sestřih brífinků iniciativy Pro konvoj a strany TOP 09 (zdroj: ČT24)
  • Helena Langšádlová (TOP 09), místopředsedkyně strany: „Považuji za naprosto absurdní diskuse o tom, že by se o tomto mělo jednat na půdě Poslanecké sněmovny. Vláda postupovala zcela korektně a ti, kteří požadují jednání na půdě Poslanecké sněmovny, jenom znejišťují naše postavení v rámci Severoatlantické aliance a zdvihají velmi negativní nálady, které jsou za této situace velmi nepřijatelné.“

Schwarzenberg označil odpor proti přejezdu amerických sil za „rozvratnou práci na české obraně a samostatnosti“. „Jsem trošku smutný z toho, že na rozdíl od baltských států a Polska u nás pouhý průjezd amerických vozidel spustil takový vír,“ řekl bývalý ministr zahraničí s tím, že obranyschopnost země je možná jen v rámci NATO, proto Česko musí prokázat, že je důvěryhodným spojencem.

  • Karel Schwarzenberg (TOP 09), předseda strany a exministr zahraničí: „Mám takové podezření, že se na tom nepodílejí pouze - jak pan prezident právem tvrdil - 'šílenci', nýbrž lidé, kteří velice dobře vědí, co dělají a dělají to v cizím ukolování mimo tuto republiku… Jsem hluboce přesvědčen, že tím, jak to u nás probíhá, to nejsou pouzí idealisté, kteří chtějí mír za veškerou cenu, nýbrž jsou to lidé, kteří vědomě podrývají naši obranyschopnost.“

Právo na vyjádření názoru však Schwarzenberg odpůrcům průjezdu upírat nechce. V tiskovém prohlášení poznamenal, že svoboda slova platí i pro „zbabělce a kolaboranty“. Prezident Miloš Zeman, na jehož slova Schwarzenberg odkazoval, dnes na závěr své návštěvy Libereckého kraje řekl, že „někteří blázni říkají třídennímu průjezdu amerického konvoje, že se jedná o americkou okupaci“. „Blázni jsou na obou stranách, což tak v životě bývá,“ dodal prezident.

Hi Friends!

Tiskovou konferenci dnes svolala také iniciativa „Pro konvoj“, která vytvořila vlastní plán akcí na podporu průjezdu amerických vojáků. Kolonu se například stovky jejích příznivců chystají vítat transparenty s nápisy Hi Friends (Ahoj přátelé), v Harrachově na ně pak budou čekat až stovky motorkářů na amerických strojích Harley Davidson.

„Kdybychom nevyjádřili svůj postoj, tak před zraky světových televizí tady proběhne něco opravdu ostudného. Do světa bychom vyslali signál, že my Češi tady podporujeme de facto ruskou agresivní politiku na Ukrajině. Je potřeba říct, že většina Čechů tuto politiku nepodporuje, ty průzkumy jsou známé a hodnověrné,“ řekl za organizátory Pavel Šafr ze Svobodného fóra.

Radnice Prahy 6 vyvěsí americkou vlajku

Starosta Prahy 6 za TOP 09 Ondřej Kolář pak uvedl, že se radnice této městské části rozhodla vyvěsit po dobu pobytu amerických vojáků vlajku Spojených států amerických. „Protože ti vojáci budou bydlet na území naší městské části, rozhodli jsme se jako alespoň minimální projev kolegiality vyvěsit na radnici americkou vlajku,“ řekl Kolář. „Budeme rádi, když se tu budou cítit jako doma,“ dodal.

Právě v Ruzyni, která leží na Praze 6, se totiž v pondělí setkají všechny tři kolony amerického armádního konvoje. Po dni odpočinku v tamních kasárnách se pak ve středu vydají přes Plzeň a Rozvadov do Německa. Kolář však ujistil, že přesun amerických vojáků v jeho obvodu, ani v Praze nezpůsobí žádný dopravní kolaps. „Leda že by se někdo pod ta auta snažil lehnout a blokovat je vlastním tělem, což doufám, že k tomu nedojde,“ dodal starosta.

Přejezd, nebo pobyt?

Jízdu „amerických dragounů“, jak se koloně přezdívá, kritizují zejména komunisté - podle nich nejde o pouhý průjezd, ale o pobyt a tím pádem o něm měla rozhodovat Poslanecká sněmovna, nikoliv vláda. Proto chce předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nechat celou akci prověřit ústavními právníky.

Podle Ústavy ČR rozhoduje o přejezdu cizích vojsk vláda. Zákon 310/1999 o pobytu ozbrojených sil jiných států na území ČR říká, že za pobyt se nepovažuje průjezd ozbrojených sil, „který zpravidla nepřekročí 48 hodin“.

Vláda dále rozhoduje

  • o průjezdu ozbrojených sil jiných států přes území ČR nebo o jejich přeletu nad územím ČR,
  • o účasti ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních mimo území ČR a o účasti ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území ČR.

(Ústava ČR, článek 43, bod 5)

Američtí vojáci setrvají na českém území sice déle než vymezených 48 hodin, podle ministra obrany Martina Stropnického to ale zákon umožňuje slovem „zpravidla“, a jde tak stále o průjezd, nikoliv o pobyt.

  • Martin Stropnický (ANO), ministr obrany: „Průjezd může být někdy náročnější a vyžaduje větší přestávky, čímž se může celá doba prodloužit. Vládu jsem o tom informoval, dokonce přijala nadstandard toho, co nám ukládá zákon. Okamžitě informovala obě komory parlamentu a nikdo z poslanců ani senátorů si nevyžádal mimořádnou schůzi. Takže já ani právní experti ministerstva obrany, parlamentní ústav ani právníci z Úřadu vlády v tom sebemenší kolizi se zákonem nevidíme.“

Ve Vyškově se protestovalo už dnes

Proti průjezdu amerických vojáků Českou republikou a proti členství v NATO se už dnes demonstrovalo na náměstí ve Vyškově, kde mají američtí vojáci strávit noc z neděle na pondělí. Shromáždění svolali tamní komunisté a Alternativa Zdola. Objevilo se i několik jedinců, kteří s protestem nesouhlasili.

  • "Je cynické, že v roce 70. výročí osvobození naší země a konce druhé světové války necháváme naším územím pochodovat cizí vojska. A to navíc v době zostřené geopolitické situace, kdy by se mělo jednat o klidu zbraní. Tato akce napětí pouze eskaluje," prohlásili organizátoři protestu.

Na vůbec prvním veřejném protestu před příjezdem konvoje organizátoři lidem také předložili k podpisu petice. První z nich protestuje proti přítomnosti cizích vojáků na území republiky a proti případnému stavění základen vojsk NATO v Česku. Druhá petice vyzývá k vystoupení Česka z NATO, které autoři považují za mocenský nástroj zasahující do suverenity států.