Zatmění Úsvitu: Poslanecký klub opouští i Šarapatka

Milan Šarapatka přerušil své členství v poslaneckém klubu hnutí Úsvit. Důvodem jsou nejasnosti ve financování, nepřehlednost situace v hnutí a nemožnost seznámit se s výsledky kontroly účetnictví Úsvitu. Již v minulosti ostře kritizoval některé výroky šéfa hnutí Tomia Okamury. Ten byl společně s Radimem Fialou z poslaneckého klubu vyloučen. Místopředseda klubu Petr Adam Okamuru vyzval k omluvě za údajné lži.

„Ve chvíli, kdy spolu hlavní aktéři sporu v přímém přenosu vedou spor nikoli o politických vizích, ale o zneužití mnoha desítek milionů korun, nepovažuji nadále za možné spojovat své jméno s hnutím Úsvit přímé demokracie,“ reagoval Šarapatka patrně na vystoupení Tomia Okamury a Marka Černocha v Událostech, komentářích ČT. Šaraptka se již v lednu distancoval od spolupráce na zahraniční politice hnutí. Vymezil se vůči Okamurově výzvě k dehonestaci muslimů "venčením pejsků a prasátek" v okolí mešit či přirovnání Spojených států amerických k nacistickému Německu.

Na Okamuru se dnes také otevřeným dopisem obrátil místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam. Požaduje od něj omluvu za údajné lži. Vyčítá mu například, že poslancům nenaslouchal. „Členové strany nejsou Vašimi zaměstnanci a, promiňte, poslanci nejsou užiteční idioti. Bohužel se tak většina z nás mnohdy cítila. Prohlásil jste, že s nikým z nás se stejně do budoucna nepočítá, kromě Radima Fialy a možná i (předsedy klubu Marka) Černocha na pozici Vašeho řidiče. To není spekulace, to je skutečnost potvrzená dvěma svědky,“ píše Adam v otevřeném dopise. 

Okamura to ale označil za naprostý nesmysl. „Vůbec si nepamatuji, že bych něco takového někdy řekl a ani bych to neřekl,“ prohlásil. „Pučisté na mě budou už celý život házet bláto a špínu a mně nezbývá, než si utřít obličej a jít dál,“ dodal.

Spory v Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí uskupení. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference všech členů.

Hádky se v hnutí Úsvit točí okolo údajného zneužití desítek milionů korun. Komise pro kontrolu financování pod vedením Jiřího Štětiny shledala, že předseda hnutí Tomio Okamura porušil stanovy, neboť přijal závazek úvěru na financování volební kampaně bez stanoviska předsednictva. Okamura má také vrátit 560 tisíc korun, které podle komise neoprávněně dostal za plán předvolební kampaně. Hnutí prý dosud neuhradil ani úrok ve výši asi 200 tisíc korun. Šéf hnutí tvrzení odmítá, prověrku považuje za účelovou a celou situaci chápe jako souboj o velké peníze.

Výsledky prověrky
Zdroj: ČT24

Reportéři ČT upozornili na podivné platby Úsvitu za PR služby. Peníze šly firmám, které doporučil sám Okamura a se kterými komunikoval pouze on. Platby přitom byly nadstandardní, smlouvy bez stanovené ceny a oficiální sídlo jedné z firem se nacházelo ve zchátralém domku využívaném bezdomovci.

Okamura si ale za přínosem PR agentur stojí. "Jednalo se o velmi krizové PR poté, co byly zmanipulovány moje výroky ohledně romského tábora v Letech, kde mi následně dali policejní znalci za pravdu a trestní oznámení odložili,„ vysvětloval. Sám naopak upozorňuje, že se komise vůbec nezabývala tím, že hnutí zaplatilo 30 milionů firmě, kde je jednatelem jeden z “pučistů".