To nedáš! varuje film o prevenci tragédií na železnicích

Nový snímek To nedáš! popisuje nejčastější příčiny nehod na železnicích. Jeho tvůrcem je Petr Jančárek: „Je to komplexní zpráva pro mládež o bezpečnosti a prevenci na železnici,“ říká režisér. Film cílí na mladé lidi od třinácti do třiadvaceti let a ve speciálních vlacích ho od konce května budou pouštět České dráhy.

Snímek ukazuje pět nejběžnějších příčin dopravních nehod: přebíhání přes trať, chůzi nebo jízdu na kole se sluchátky na uších, lezení na vagony a vyhazování předmětů z vlaků. Příběhy vycházejí ze skutečných událostí - tím silněji mají zapůsobit na mladé.

Jeho producentem je Správa železniční dopravní cesty, která umožní Českým drahám, aby jej pouštěly v tak zvaném bezpečnostním a preventivním vlaku. „Věříme, že když uvidí tento film, nebo se o tom pobaví se spolužáky, tak se opravdu zamyslí, že stojí za to neriskovat,“ dodává mluvčí SŽDC Pavel Tesař.  

Preventivní vlak začne od 27. května tohoto roku cestovat po západních Čechách. „Je v něm vagon, který je udělaný jako kino – do něho budou chodit školy,“ říká režisér Jančárek s tím, že souprava vždy zaparkuje na nádraží a děti či studenti se v ní dovědí o požární technice či péči o zraněné.

Vývoj střetů drážních vozidel s osobami
Zdroj: ČT24/Drážní inspekce

SŽDC: Většina tragédií na železnici vzniká zbytečně

„Většina tragédií na železnici vzniká zcela zbytečně, nekázní řidičů či chodců na železničních přejezdech, nesmyslným přebíháním trati, naskakováním do jedoucího vlaku nebo pohybem v místech, kde dochází k zásahu elektrickým proudem,“ konstatuje s tím, že nejohroženější skupinu tvoří mladí od čtrnácti do osmnácti let.

Zdroj: szdc.cz