Čerpání dotací ať kontrolují už jen ministerstva, navrhuje Babiš

Praha - Ministerstvo financí chce, aby čerpání evropských dotací kontroloval v Česku pouze jeden úřad. Reaguje tak třeba na audity ze strany Unie, která mimo jiné nechala prověřit, jak evropské peníze čerpaly nemocnice. Podle kontrol je některá zařízení utrácela špatně a pokuty tak přesahují čtvrt miliardy.

Události: Babiš chce zjednodušit kontrolu čerpání dotací (zdroj: ČT24)

Nákupy přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center nyní prověřují antimonopolní i finanční úřad. Někteří ředitelé totiž rozporovali výsledky auditů a pokuty odmítají platit. Audity prověřovaly čerpání dotací mezi lety 2008–2013 ve více než 30 nemocnicích.

  • Miloslav Ludvík (ČSSD), ředitel FN Motol: „My teď budeme čekat na reakci ÚHOSu a Finančního úřadu a teprve tím se dostaneme do režimu správního řízení, kdy proti tomu můžeme podávat námitky a bránit se například soudně.“

Ministr financí nyní přichází s návrhem, aby kontroly čerpání peněz prováděla pouze jedna instituce. „Není možné, aby nějaký subjekt byl kontrolován pěti, šesti subjekty. V tom našem návrhu vlastně říkáme, že finanční úřady už by neměly kontrolovat, že by měl kontrolovat jen resort, který poskytne tu dotaci,“ tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo financí by pak mělo být jen odvolacím orgánem. Resort se teď vypořádává s připomínkami k zákonu, předložit ho chce během několika týdnů. „Já vítám jakoukoliv snahu o snížení byrokracie. Samozřejmě kontrola být musí, ale nesmí překračovat nějaké limity zdravého rozumu,“ říká vicepremiér a předseda koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Jde o zásah do kontrolního systému, namítá KSČM

Naopak obavy má z těchto změn jak pravicová, tak i levicová opozice. Argumentuje navíc tím, že prověrky dělá i Nejvyšší kontrolní úřad, jenž také prověřoval čerpání dotací ze strany nemocnic. Před třemi lety pak ministerstvu vyčítal třeba to, že v minulosti porušilo termíny pro udělení evropských dotací.

  • Jiří Dolejš (KSČM), místopředseda levicové opoziční strany: „Koordinace, dělba práce, výměna informací - to jsou určitě požadavky, které jsou na místě. Zásah do kontrolního systému už je složitější věc.“
  • Miroslava Němcová (ODS), poslankyně pravicové opoziční strany: "Obecně pan ministr Babiš se vždycky vydává cestou lovení nějakých zlodějů - to je jeho oblíbená rétorika - místo toho, aby hlídal, jestli vybírá daně."