V Tatrách zemřel český horolezec, další se vážně zranil

Bratislava - Jeden český horolezec zemřel po pádu při výstupu na horu Lomnický štít ve Vysokých Tatrách. Další muž utrpěl těžká zranění a ve velmi vážném stavu byl vrtulníkem převezen do nemocnice. Bezvládná těla dvou Čechů našla ve Skalnaté dolině dnes časně ráno skupina polských horolezců, kteří ihned kontaktovali horskou službu. Tento měsíc jde už o druhý smrtelný úraz českých lezců v této oblasti.

Telefonát zpravodaje ČT na Slovensku Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

„Žel jeden z dvojice utrpěl při pádu zranění neslučitelná se životem a druhý horolezec byl po poskytnutí neodkladné lékařské péče ve vážném zdravotním stavu letecky transportován do popradské nemocnice,“ uvedli slovenští záchranáři.

Příčiny neštěstí nejsou podle horské služby známé. Oba čeští horolezci lezli v jihovýchodní stěně Lomnického štítu, který je oblíbeným cílem také turistů kvůli tomu, že hora je přístupná lanovkou ze Skalnatého plesa.

  • David Miřejovský, zpravodaj ČT na Slovensku: „Ke dvojici se záchranáři dostali po telefonátu polských horolezců velmi rychle. Díky dobrému počasí mohli použít vrtulník. Na místo se s nimi dostal i lékař, bohužel u jednoho z českých horolezců mohl pouze konstatovat smrt.“

Tento měsíc jde o druhý smrtelný úraz českých horolezců ve Vysokých Tatrách. Před dvěma týdny pád v nejvyšším slovenském pohoří nepřežil dvaapadesátiletý Čech. Češi patří ve Vysokých Tatrách k nejpočetnější skupině návštěvníků.

Smrtelné úrazy Čechů ve Vysokých Tatrách od roku 2010:

  • 4. července 2010 - Pravděpodobně kolaps byl podle horských záchranářů příčinou smrti českého turisty na svahu pod Soliskem ve Vysokých Tatrách. Pokusy o oživení třiačtyřicetiletého Čecha byly neúspěšné, tělo přepravili vrtulníkem do Starého Smokovce.
  • 22. července 2010 - Pád z hřebenu ve Vysokých Tatrách nepřežil pětašedesátiletý český turista. Mrtvolu nalezli polští záchranáři.
  • 7. července 2011 - V Západních Tatrách zemřela po 150metrovém pádu česká turistka. Žena se zřítila z horského sedla mezi Ostrým Roháčem a vrchem Plačlivé směrem do Jamnické doliny. Příčinou neštěstí bylo podle záchranářů zřejmě nepříznivé počasí a kluzký terén.
  • 30. června 2012 - Pětatřicetiletý Čech se zřítil z výšky 80 metrů ve Vysokých Tatrách a utrpěl zranění neslučitelná se životem. Mrtvé tělo vyprostili slovenští záchranáři v náročném skalnatém terénu pod Rumanovým štítem v hlavním tatranském masivu.
  • 26. února 2013 - Český horolezec zemřel pod lavinou ve Vysokých Tatrách. Podle horské služby pětašedesátiletý Čech ve vysokohorském terénu sněhovou masu sám uvolnil.
  • 23. března 2013 - Český turista a slovenský horský vůdce zemřeli o víkendu v lavině ve Vysokých Tatrách. Obě těla našli záchranáři v noci na 24. března pod horou Satan.
  • 23. prosince 2013 - Policisté ukončili pátrání po šestatřicetiletém horolezci Jaroslavu Žilinském z Hradce Králové. Pohřešovaný muž byl nalezen mrtvý v Tatrách.
  • 17. března 2014 - Český turista nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách.
  • 22. března 2014 - Český horolezec spadl při horském výstupu ve Vysokých Tatrách. Neštěstí se stalo v dolině nad Vareškovým plesem.
  • 19. srpna 2014 - Dvaaosmdesátiletý český turista nepřežil asi 100 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách. Muž se zřítil do údolí při sestupu z Chaty pod Rysy.
  • 7. března 2015 - Dvaapadesátiletý český horolezec nepřežil pád při výstupu na horu Tupá ve Vysokých Tatrách, informovala slovenská horská služba.
  • 21. března 2015 - Jeden český horolezec zemřel a další utrpěl vážná zranění po pádu při výstupu na horu Lomnický štít ve Vysokých Tatrách. Záchranáře časně ráno kontaktovali polští horolezci, kteří našli těla dvou Čechů ve Skalnaté dolině.