Vojáci aktivních záloh si váží Václava Morávka nejen na hrudi

Praha – Na 90 vojáků včetně jedné ženy dostalo za svou službu armádě čestný odznak Václava Morávka. Ocenění působí převážně v aktivních zálohách, které v současnosti přesahují 1 200 osob. Ministerstvo obrany by chtělo tento počet zvýšit až na pět tisíc, náčelník generálního štábu Petr Pavel věří, že k tomu přispěje i připravovaný zákon. Vedle udělení cen se armádní špičky i vojáci v záloze zúčastnili pietní akce u Morávkova památníku poblíž Prašného mostu, kde ho před 73 lety zastřelilo gestapo.

Jméno Václava Morávka se stalo synonymem hrdinství, jako člen druhého odboje patřil k protifašistické skupině Tři králové, v níž spolupracoval i s Josefem Mašínem a Josefem Balabánem. „Věřím v Boha a ve své pistole!“ říkával s oblibou Václav Morávek. Po vzniku samostatného Československa se stal frekventantem Vojenské akademie v Hranicích na Moravě, z níž zamířil rovnou do československé armády jako poručík dělostřelectva. Později se stal štábním kapitánem. Kromě zbraní výtečně ovládal i koně, s nimiž v mládí vybojoval řadu cen v prestižních jezdeckých soutěžích.

Tříkrálová skupina se proslavila zorganizováním pumových výbuchů na území Německa, v Lipsku, Mnichově a Berlíně. Zakládali požáry v továrnách, házeli výbušniny do tendrů s uhlím, čímž zničili desítky lokomotiv, dokonce se jim dařilo ukrývat výbušniny ve vagónech s uhlím, kterými byly zásobovány italské parníky. Nacistický aparát protektorátu na ně proto spustil štvanici, v jejíž síti postupně uvízli všichni tři. Po válce byl Morávek povýšen do hodnosti podplukovníka in memoriam, v roce 2005 do hodnosti brigádního generála in memoriam. V roce 1992 byl oceněn i Řádem M. R. Štefánika II. třídy in memoriam.

A právě štábního kapitána Václava Morávka si vybrali vojáci aktivní zálohy za svého patrona. „Když se podíváme na jeho, bohužel, krátký život, je v něm mnoho vlasteneckých odkazů, které jsou pro příslušníky aktivní zálohy inspirující, ale jeho činy jsou vzorem i pro aktivní vojáky naší armády,“ cituje Petra Pavla armádní web.

Končící náčelník generálního štábu se s vojáky aktivních záloh při příležitosti rozloučil. Doufá, že jejich počty v budoucnu porostou. „Věříme, že legislativa, která je nyní krátce před schválením, bude určitým stimulačním prvkem pro aktivní lidi, kteří budou chtít vstoupit do zálohy,“ zmínil pro ČT.

Odznak Václava Morávka je oceněním tvrdého výcviku (zdroj: ČT24)