Obranu českých hranic by mohly zajišťovat i aktivní zálohy

České hranice by v budoucnu mohli hlídat členové aktivních záloh - podle Lidových novin (LN) s tím počítá plán ministerstva obrany. Zároveň chce počet dobrovolníků zvednout až na pět tisíc a zvýšit odměnu na dvojnásobek.

Jednotky by měly střežit nepropustnost hranic v případě vypuknutí konfliktu v Evropě. Například pokud by vznikly migrační vlny a byl uzavřen schengenský prostor, členové aktivních záloh by posilovali s příslušníky Armády České republiky policii při střežení hranic, přiblížila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

„Záložáci dnes sice nacvičují například ochranu důležitých objektů či elektráren, ale dozor nad hraniční čárou je něco trochu jiného. V krizi by tím ulevili armádě, která se bude moct zaměřit na nebezpečnější úkoly,“ uvedl pro deník jeden ze stratégů ministerstva obrany.

Aktivní zálohy v tuzemsku

  • v současnosti čítají na 1300 lidí
  • roční rozpočet činí 50 milionů korun
  • podle představ ministerstva obrany by mělo v dobrovolnických jednotkách být 3000 či 5000 příslušníků
  • v tom případě by se rozpočet navýšil na 270, respektive 450 milionů
  • měsíční odměna pro záložáky činí 500 korun, nově by se měla vyšplhat na dvojnásobek
Česká republika
Zdroj: Daniel Karmann/ČTK/Picture Alliance

Ovšem členové dobrovolných jednotek sdružených kolem krajských vojenských velitelství si myslí, že splnit podobnou vizi nebude nic jednoduchého. „Střežení objektů důležitých pro obranu státu máme nacvičeno, ale přikrytí státní hranice jsme dosud necvičili nikdy,“ říká velitel roty aktivních záloh Jihočeského kraje Miloslav Doležal.

V první řadě by však muselo dojít na radikální změnu systému aktivních záloh v Česku. Jejich příslušníků je totiž velmi málo. Ministerstvo obrany by v jednotkách rádo vidělo pět tisíc mužů a žen, dnes jich tam slouží méně než třetina. A to na funkční ostrahu české hranice, měřící 2290 kilometrů, nestačí.