Boletický újezd čeká rozsáhlé cvičení protileteckých jednotek NATO

Praha – Rozsáhlé vojenské cvičení připravuje strakonický protiletadlový pluk na počátek léta do jihočeského vojenského újezdu Boletice. Zúčastní se ho vojáci z pěti států NATO, kteří se pokusí vylepšit svoji spolupráci v protiletecké obraně.

Na 400 vojáků z Česka, Litvy, Maďarska, Slovenska a Spojených států amerických se sjede do Boletic na cvičení Tobruq Legacy 2014. Proběhne mezi 22. červnem a 3. červencem. Součástí budou i společné střelby z protiletadlových kompletů krátkého dosahu z výzbroje čtyř armád. „Jedním z hlavních cílů je sladit činnost jednotek pozemní protivzdušné obrany v rámci mnohonárodnostního úkolového uskupení a zvýšit úroveň interoperability mezi koaličními jednotkami při vedení společné pozemní a protivzdušné operace,“ uvedl velitel 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic Vladimír Barca. Strakonický pluk bude cvičení řídit.

Cvičení je určeno především pro vojáky čtyř středoevropských zemí, každá armáda přitom využije jiný protiletadlový systém. Čeští vojáci budou cvičit s raketovým kompletem RBS 70 s laserovým naváděním. Tentýž systém, avšak ve starší verzi, využijí také Litevci. Slovenští a maďarští vojáci naproti tomu použijí komplety využívající optoelektronické samonavádění. „V případě Slováků se jedná o komplety IGLA, u Maďarů o komplety MISTRAL,“ upřesnil Jaroslav Repko z oddělení logistiky strakonického útvaru. Zástupci USA potom zabezpečí přenos dat ze střediska řízení a uvědomování ve Staré Boleslavi do hlavního místa velení cvičících jednotek v Boleticích.

Podle armády je koordinovaná kombinace různých systémů výhodou, protože výrazně snižuje možnosti protivníka, aby na ně dokázal účinně reagovat. „Jedinečnost spočívá i v tom, že bude využita celá škála cílů, které jsou schopny imitovat široké spektrum soudobých prostředků vzdušného napadení včetně například aktuálních dronů,“ uvedl Jaroslav Repko.