Hitem padělatelů jsou koncová světla do traktorů

Praha – Novinku v padělcích představují náhradní díly do aut, motocyklů, a dokonce součásti traktorů značky Zetor. Lukrativní záležitost z toho pro padělatele dělá skutečnost, že ČR patří k silným producentům automobilů, přiblížil ve Studiu 6 Miloš Kolář z Generálního ředitelství cel.

„Rozdíl mezi padělkem a originálem se poznává velmi obtížně, mnohdy je to na první pohled téměř nemožné,“ upozorňuje Kolář, ale při bližším posouzení už to podle něj bývá snazší. Jedním z hitů jsou padělané přední masky pro automobily, u kterých je zjevný rozdíl mezi  materiálem padělku a originálu, pro jehož posouzení se vyplatí zajít do kamenné prodejny.

Celníci zachycují třeba také padělané masky na chladiče motocyklů nebo zadní a směrová světla automobilů. „Jsou to třeba i koncová světla traktorů, což je zcela nový trend,“ doplňuje Kolář. Varuje zároveň před vyšším rizikem nefunkčnosti právě třeba u automobilových světel, což s sebou nese i hrozbu nebezpečné situace na silnici.

Móda je mezi padělky evergreenem

Nejcennějším úlovkem podle Koláře v minulém roce byly 3000 kusů padělaných kabelek značky Luis Vuitton. Hodnota tohoto množství se pohybovala kolem 56 milionů korun. „K záchytu došlo na celním úřadě pro Karlovarský kraj,“ dodal pracovník Generálního ředitelství cel. Móda a třeba dětské hračky patří mezi stálice v produkci napodobenin.

Miloš Kolář: V padělcích se rozšířily motoristické součásti (zdroj: ČT24)

Celkově celníci v minulém roce v ČR zabavili padělky za zhruba miliardu korun. Ve srovnání s minulými roky jde o výrazný pokles - ještě před dvěma lety činila hodnota zabavených padělků bezmála 5 miliard. K důvodům strmého poklesu patří podle Koláře zpřísněné kontroly při dovozu rizikového zboží na jedné straně, zároveň ale i sofistikovanější přístup padělatelů. Jedním z důvodů ale také je přesun aktivit výrobců napodobenin od padělání k výrobě drog, které jim přinášejí vyšší výnosy.