Vycouvat a nechat ukrajinskou krizi Ukrajině, radí Klaus Evropě i Rusku

Ukrajinská krize podle exprezidenta Václava Klause vznikla na Ukrajině a rozhodně ji nezorganizoval nikdo zvnějšku. „Trvám na tom, že ukrajinská krize vznikla na Ukrajině. Ukrajina je země, která je polorozpadlá, země rozdělená na dvě půlky, země, která neúspěšně provedla postkomunistickou transformaci. V momentě, kdy byla dotlačena Západem, aby se rozhodla, jestli chce jít na východ, nebo na západ, nebyla na tuto otázku připravena,“ domnívá se Klaus.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že by Evropská unie a Spojené státy měly vycouvat – stejně jako Rusko – a nechat Ukrajinu, aby si své problémy vyřešila sama,“ uvedl bývalý prezident s tím, že kdyby nebylo vměšování Západu do organizování událostí na kyjevském Majdanu, situace by se nikdy nevyvinula tak dramatickým směrem.

„Je to nějaká náhražková aktivita, když Evropa padá a stagnuje a Amerika není, co bývala,“ dodal Klaus, podle něhož jako tuto náhražku západní země využívají zásahy v zemích, které se dostanou do problémů. „Je to dlouhodobě špatná politika,“ uvedl Klaus, podle něhož má tento názor i mnoho evropských politiků, kteří se ho ale bojí vyslovit, protože by za něj byli kritizováni.

Na účasti Zemana na moskevských oslavách není nic špatného, míní Klaus

Prezident Zeman bude jedním z mála evropských politiků, kteří dorazí do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války. „Myslím si, že Miloš Zeman je z generace jako já, které ještě 2. světová válka něco říká,“ řekl k tomu Klaus, podle něhož je třeba respektovat pozitivní roli, kterou za druhé světové války Sovětský svaz sehrál. „To, jestli tam má konkrétní politik jet, nebo nejet, je pro něj víceméně osobní a osobnostní otázka,“ myslí si český exprezident. „Když tam pojedu, budou na mě měsíc ječet. Když tam nepojedu, budu se stydět sám za sebe, že jsem couvl, abych si udělal lepší mediální image,“ dodal exprezident.

Klaus: Imigrace je nesmysl ekonomický i kulturní

„Nejen imigrace z ekonomického hlediska, ale i multikulturalismus je hloupost,“ kritizuje Václav Klaus příliv imigrantů do Evropy. „Evropa si sem imigranty zve, Evropa je sem láká, ona jim otvírá cestu,“ domnívá se Klaus, podle něhož si Evropa zbořila vnitřní hranice a teď neví, jak to řešit.