Nechci se nakazit, nebo víc ublížit - lidé se bojí dávat první pomoc

Praha - První pomoc by neposkytla třetina Čechů z obavy, že se nakazí. A ještě více lidí odrazuje strach, že by jednoduše sami nezvládli první pomoc poskytnout nebo že svým počínáním pacientovi naopak ještě více ublíží.  Poukazuje na to čerstvý průzkum jedné z významných farmaceutických společností. Podle záchranářů je přitom i laická první pomoc pro přežití klíčová.

Přímou zkušenost s poskytováním první pomoci má podle průzkumu zhruba každý pátý.  A 82 procent lidí se podle výsledků bojí, že jim zachraňovaný člověk zemře pod rukama. 63 procent dotazovaných pak rovněž přiznalo strach z možné nákazy. Podle záchranářů ale praxe nepřináší případy, kdy by zákrok laika člověku více ublížil.

I přes obavu by se přibližně dvě třetiny lidí pokusily první pomoc poskytnout. Zbytek přiznává, že by se zřejmě o nic raději nepokusili. „Prognóza pacienta jednoznačně stoupá s tím, jak rychle přijede záchranná služba, ale neméně důležitou věcí je, jaké se mu dostane první pomoci na místě. Čím lepší a kvalifikovanější ta laická první pomoc je, tím lepší prognóza je pacienta,“ míní ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Středočeského kraje Martin Houdek.

Věděli jste, že…

rytmus písně Staying Alive od skupiny Bee Gees odpovídá 103 úderům za minutu, který je tím správným pro masáž srdce, která při jeho zástavě může zachránit život.

Kurzy první pomoci pořádá například Český Červený kříž, ročně vyškolí více než 20 tisíc dospělých na svých základních kurzech. Ministerstvo zdravotnictví poskytuje Červenému kříži na programy spojené s výukou první pomoci okolo 3,5 milionu korun. Výuka míří třeba k učitelům a učitelkám mateřských škol, kteří pak výuku přinášejí dětem. „My předpokládáme, že částka bude stejná i letos,“ uvedla pro ČT mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Peníze ale nejsou určeny na kurzy pro dospělé.

Drsnější metodou bývají zážitkové kurzy. Účastníci si pak ale postup dlouho pamatují

Některé kurzy se snaží vštípit účastníkům principy první pomoci takzvaně zážitkovou formou. Lektoři připravují simulované krizové situace, k nimž běžně patří litry umělé krve, nečekané okamžiky nebo třeba agresivní útočník. Do učení první pomoci vstupuje silně aspekt stresu, pod kterým se pak zpravidla lidé ocitají i při skutečné situaci.

Průzkum: Lidé se bojí dát první pomoc (zdroj: ČT24)

„Prostě vás hodí do vody a vy během kurzu musíte řešit řadu situací, o kterých nemáte moc informací, ale musíte se nějak rozhodnout,“ přibližuje Jan Hřídel, který jeden z kurzů nedávno absolvoval. Dodává, že po každé z těchto situací lektoři ještě znovu rozebírají s účastníky plusy a mínusy jejich postupu. Díky silným emocím si ale účastníci postupy dlouhodobě zafixují. Kurzy pod názvem ZDrSEM třeba pořádala už od roku 1996 Prázdninová škola Lipnice, která se u nás metodě zážitkové pedagogiky věnuje desítky let.