Placení za sanitku? Zbytečných volání přibývá, poslanci vymýšlejí, co s tím

Praha – Volání kvůli banalitám a problémům, které akutní zákrok vůbec nevyžadují, komplikují práci záchranné služby. Někteří volající již během telefonátu přiznávají, že se pouze chtějí vyhnout čekání u lékaře, u jiných bezdůvodných telefonátů se ale podaří skutečnost rozpoznat až posádce sanitky. Poslanci, ministerstvo zdravotnictví i samotní záchranáři začali uvažovat o zpoplatnění výjezdů – zřejmě těch bezdůvodných.

„Spadl jsem na lyžích – už minulý čtvrtek (…) Já bych potřeboval asi na nějaké vyšetření, ale tam bych čekal frontu s lidmi,“ znělo nedávno ze sluchátka operátorky ústecké záchranky. Obdobná volání jsou pro dispečery velmi problematická. Ačkoli z nich vyplývá, že jde o banalitu, musí je brát vážně – zejména, když v okolí není jiná pomoc. „Pokud dispečer nemá jinou možnost, jak na situaci reagovat, tak zpravidla nezbývá, než tu sanitku vyslat,“ uvedl vedoucí zdravotnického operačního střediska Ondřej Franěk.

Rudolf Zvolánek, lékař výjezdové složky:

„Bohužel se setkáváme i s případy, že na jedno rodné číslo vyjíždíme třeba třikrát i čtyřikrát denně. Předem mnohdy tušíme, že se nebude jednat o to, co je na výjezdovém lístku, ale nikdo z nás si nedovolí na tu výzvu nereagovat, to nejde.“

Zbytečné výjezdy záchranné služby tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Podle statistik záchranné služby se ale zvyšuje množství zbytečných výjezdů. Občas zdravotníci na místě po poradě s lékařem rozhodnou, že není třeba pacienta odvážet, jindy to zjistí až v nemocnici. Poslanci ze zdravotnického výboru na svém posledním jednání hovořili o zpoplatnění zásahu záchranky. V úvahu ale zřejmě nepřipadne paušální zpoplatnění, které se nazamlouvá samotným záchranářům. „Pakliže budeme uvažovat o zpoplatnění záchranné služby, tak jsem ve světě viděl jediný model, který mě zaujal, a to byl izraelský model,“ uvedl ředitel ZZS hl. m. Prahy Zdeněk Schwarz. Odkázal na placení za bezdůvodný výjezd, které probíhá až dodatečně po vyhodnocení lékaři a pojišťovnami. Taková možnost je podle poslanců přijatelná. „Je otázka, jakým způsobem vymyslet, zda za zneužití záchranné služby nepožadovat určitý poplatek,“ nastínil předseda výboru Rostislav Vyzula.

Ministerstvo zdravotnictví chce kromě jednání o poplatcích omezit volání záchranné služby také rozšířením pohotovosti. Na něm se chce domluvit s praktickými lékaři.