Skanska čelí podezření z korupce z doby, kdy ji řídil Ťok

Praha - Stavební společnost Skanska čelí podezření z korupčního skandálu - informuje o tom Český rozhlas, který na reportáži spolupracoval se Švédským rozhlasem. Švédští interní auditoři měli v roce 2011 zjistit, že česká pobočka ze svého hospodaření podezřele vyvedla nejméně sto milionů korun. Firmě tehdy šéfoval současný ministr dopravy Dan Ťok (nestraník za ANO). Podle zdrojů Českého rozhlasu měly jít peníze na úplatky při zakázce na dostavbu silnice R7. Ťok odmítl, že by šlo o korupční jednání, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho však vyzval, aby veřejnosti poskytl maximum informací o této kauze, a vyvrátil tak veškeré pochybnosti.

„Já to naprosto odmítám. Ty peníze na úplatky nešly a nešlo o žádnou podezřelou transakci. Audit přišel ve zvláštní situaci, kdy Skanska byla na straně objednatele i na straně dodavatele a mezitím byl ten konsorciální partner,“ komentoval ministr dopravy Ťok kauzu v rozhovoru pro ČT24. Obvinil naopak bývalého auditora Skansky Anderse Blomqvista, o jehož výpověď se rozhlasová reportáž opírá, že tvrdí opak toho, co kdysi. „Výsledek auditu byl, že auditor, o kterém se dnes mluví, pan Anders Blomqvist, potvrdil, že se nic nestalo,“ poukázal na výsledek šetření z roku 2011. Blomqvist však později o práci u Skansky přišel.

Skanska měla poslat peníze firmě, s níž spolupracovala na dostavbě dálnice R7. Tyto peníze měly následně jít na úplatky, řekly Českému rozhlasu dva vysoce postavené zdroje ze Skansky. Firma samotná však tvrdí, že audit, na který rozhlas odkazuje, nic neprokázal. „Na základě všech prověřených dokumentů a osobních výpovědí vznikla závěrečná zpráva auditorů, která jednoznačně vylučuje jakékoli porušení etických zásad,“ upozornila na závěr interního auditu česká Skanska.

Ťok pro ČT24

„Kdybych v roce 2011 měl jakékoliv pochybnosti, že mohlo jít o korupční jednání, tak bych to oznámil policii.“

Výběrové řízení na dostavbu dálnice vyhrálo konsorcium firem EDS, Geosan Group a Skanska. Celková hodnota zakázky byla 2,2 miliardy korun. Skanska byla vedoucím konsorcia a měla 71,5 procenta z celé zakázky. V červnu 2010 se však vzdala 16,5 procenta ze zakázky a přesunula je na firmu Geosan Group. Ze 71,5procentního podílu Skansce zbylo 55 procent, rozdíl činí asi 370 milionů korun.

„Geosan za námi přišel a požádal, že se situace na trhu změnila, že by chtěl víc práce, že by chtěl větší procenta. Pro nás bylo důležitější začít pracovat, než mít velkou hádku uvnitř konsorcia,“ vysvětlil dnešní šéf Skansky Roman Wieczorek, proč Skanska dobrovolně změnila smlouvu. Jenže Geosan si k provedení prací najal jinou firmu – a to právě Skansku, u níž si měl objednat výstavbu mostu na silnici R7. Údajně za výrazně nižší peníze.

Ťok ke Skansce: Nešlo o žádnou podezřelou transakci (zdroj: ČT24)

Ťok: Nic se nestalo

Peněžní převody se nezdály vnitřním auditorům Skansky. Dva zdroje, jejichž identitu zná redakce Českého rozhlasu, tvrdí, že šlo o peníze na úplatky. Vyšetřování potvrdili finanční ředitel celosvětové Skansky Peter Wallin i šéf správní rady Stuart Graham. Celý projekt běžel v době, kdy za firmu odpovídal Dan Ťok. Ten však jakákoliv nařčení radikálně odmítá.

„Já si myslím, že to žádná kauza není,“ míní Dan Ťok. „Interní audit ve Skansce sleduje ročně zhruba 30 případů, toto byl jeden z nich. Audit řekl, že se mohlo něco stát. Po prošetření se seznalo, že se nic nestalo,“ vysvětluje Ťok. „Kdybych já měl jakýkoliv pocit, že se jedná o korupční jednání, tak to sám nahlásím policii. Striktně odmítám, že by Skanska pod mým vedením byla zapletena do jakýchkoliv korupčních skandálů. Jestli má někdo pocit, že by to měl šetřit, tak ať to, probůh, šetří,“ dodal ministr dopravy.

Premiér Bohuslav Sobotka však svého ministra i Skansku vyzval, aby se obhájili před veřejností a vše řádně vysvětlili. „Je to na něm a já mu držím palce, aby všechny kroky vysvětlil,“ řekl předseda vlády na Radiožurnálu.

„Je správné, že jsme provedli interní kontrolu, ta však neodhalila nic, co by ukazovalo na nějaké provinění vůči etice,“ řekl agentuře Reuters Edvard Lind, šéf oddělení pro vztah s médii ve Skansce.