Vondra u soudu kvůli ProMoPro: „Má role byla pouze koordinační“

Praha – V souvislosti s kauzou ProMoPro vypovídal u soudu bývalý ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Opakovaně zdůraznil, že byla jeho role při přípravě předsednictví EU pouze koordinační a že neměl žádný důvod pochybovat o tom, že bylo vše v pořádku. Zároveň se zastal obžalovaných úředníků - podle něj se dostali „pro dobrotu na žebrotu“. Podle žalobců byla zakázka pro firmu ProMoPro předražená, státu prý vznikla škoda přes 900 milionů. Obžalováno je 12 lidí včetně tří vysokých státních úředníků, Vondra ale vystupuje jen jako svědek.

Firma získala od Úřadu vlády zakázku na zajištění audiovizuální techniky v době českého předsednictví EU bez výběrového řízení. Obžaloba tvrdí, že někdejší šéfka sekce pro předsednictví ČR Jana Hendrichová společně s tehdejším ředitelem odboru logistiky Radomírem Karlíkem a exředitelem odboru rozpočtu a veřejných zakázek Davidem Mlíčkem účelově a nedůvodně upřednostnili ProMoPro na úkor jiných potencionálních zájemců o veřejnou zakázku.  

Rámcová smlouva prý byla nastavena tak, že si firma mohla jednostranně a neomezeně diktovat ceny za poskytování služeb. Trojice navíc údajně nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy k odhalení podvržených faktur, které prý ProMoPro následně předkládalo úřadu vlády.  

„Těchto tří lidí je mi mimořádně líto. Neměl jsem důvod pochybovat o tom, že jejich výběr byl nastaven dobře. Neumím si představit, že by Jana Hendrichová, která přišla z ministerstva financí, úmyslně spáchala jakýkoliv trestný čin,“ podotkl exministr Vondra.  

Ten v kauze figuruje pouze jako svědek: „Má role byla rolí koordinační. Ministr spravedlnosti u tohoto soudu také neřeší opravu záchodků. Představa, že budu kontrolovat nějaké faktury, je prostě mimo mísu,“ prohlásil Vondra. Na dotaz předsedkyně senátu pražského městského soudu Evy Brázdilové uvedl, že zadávací řízení na audiovizuální techniku neřešil, nikdy o zakázce osobně nejednal ani ve věci neintervenoval. O zajišťování techniky prý věděl jen obecně.   

Karlík: Dokumenty jsme dávali Vondrovi na vědomí

Postup státu při přípravě předsednictví i Vondrovu roli však už dříve před soudem kritizoval jeden z obžalovaných, diplomat Karlík. Sekce pro přípravu předsednictví, v níž Karlík působil, podle něj pracovala kvůli pozdním rozhodnutím tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS) v časovém i věcném stresu. Všechny své problémy prý avizovala Vondrovi. „Vondra nechtěl slyšet žádný problém, chtěl jenom výsledky. Snažili se udržet vládu za každou cenu u moci,“ konstatoval. Podle něj byl exministr také informován ohledně ProMoPra o jednacím řízení bez uveřejnění.   

Na rámcové smlouvě se společností ProMoPro sice Vondrův podpis není, to ale prý proto, že místopředseda vlády Vondra jakožto politik nebyl součástí schvalovacích struktur na úřadu vlády, a jeho podpis na smlouvách proto nebyl vyžadován. „Tyto dokumenty jsme mu dávali na vědomí,“ řekl dříve diplomat.   

Státní zástupce viní trojici bývalých vysoce postavených úředníků ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku, Hendrichovou s Karlíkem také z pletich při veřejné soutěži. Vedle úředníků čelí obvinění také bývalý jednatel ProMoPro Jaroslav Veselý a osm jednatelů dalších firem. Ti údajně prali špinavé peníze, které Úřad vlády vyplatil ProMoPro na základě podvržených faktur. Tři z nich včetně Veselého pak žalobce viní i z podvodu. Obžalovaní ale vinu popírají. Hendrichová například poukázala na to, že nikoho z ProMoPro neznala, a neměla tedy důvod tuto společnost protežovat.