Americký konvoj projede Českem po třech trasách: Celkem 118 vozidel

Sobotkova vláda schválila průjezd amerického vojenského konvoje, který pojede z Pobaltí do Německa. České hranice překročí na třech místech. „Tento náš souhlas je součástí plnění spojeneckých závazků, které máme v rámci NATO. Tím, že umožňujeme návrat této americké jednotky přes území ČR, tak v zásadě také vyjadřujeme naší solidaritu a sounáležitost se spojenci,“ uvedl na brífinku po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka. Konvoj má přes území Česka přejet mezi 29. březnem a 1. dubnem, vojáci by u nás měli třikrát přenocovat.

Americký konvoj projede celkem šesti zeměmi střední a východní Evropy. Budou ho tvořit jednotky a armádní technika vracející se ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). Celkem se přesune 516 mužů a 118 kusů techniky včetně těžké. Cílem je demonstrovat podporu spojeneckým zemím častějším zapojováním americké armády do manévrů NATO v Evropě. Důvodem je krize na Ukrajině a vypjaté vztahy s Ruskem.

„Některé země Pobaltí mají obavy, že se může stát, že by potřebovaly pomoc těch ostatních, a obavy jsou tam daleko větší než třeba v České republice,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „My respektujeme tyto obavy a nebráníme se tomu, aby se dalo jasně najevo, že v Alianci jsme všichni připraveni pomoci, pokud by došlo k ohrožení teritoria členských států Aliance,“ dodal s tím, že to bylo předmětem jednání posledního summitu NATO.

Mluvčí americké armády v Evropě označil konvoj za „viditelnou demonstraci amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázku schopnosti Alinace pružně přesouvat vojenské jednotky přes hranice spojenců v úzké spolupráci s nimi“, konstatoval Craig Childs.

V Česku se trasy spojí na Ruzyni

Konvoj osmikolových obrněných vozidel s kulometnou výzbrojí pojede ze cvičení v pobaltských státech Estonsku, Litvě a Lotyšsku a Polsku. Nakonec by měl dojet na německou armádní základnu v bavorském Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic. 

„Bude se vracet druhý mechanizovaný pluk, jedná se zhruba o 516 osob a 118 vozidel. Přes naše území povedou tři trasy – setkají se v Praze na Ruzyni. Poté budou pokračovat společně přes Plzeň do základny v Německu,“ upřesnil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a dodal, že přesun bude v určitých úsecích vyžadovat trpělivost a shovívavost občanů. Po celou cestu mu bude asistovat Vojenská policie, Policie ČR i Celní správa.

Martin Stropnický a Jens Stoltenberg
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Trasa přesunu

Ministerstvo obrany předpokládá, že kolony přejedou přes české hranice v Bohumíně, Náchodě a Harrachově. První kolona by měla pokračovat po trase Ostrava - Vyškov, druhá z Náchoda do Pardubic a třetí z Harrachova do Liberce. V armádních objektech ve Vyškově, Pardubicích a Liberci vojáci přenocují.

Mluvčí Generálního štábu Armády ČR:

„Primárně je k přesunu naplánován pohyb po dálnicích, pokud je to možné - a samozřejmě poškození silnic nehrozí, protože se jedná o kolová vozidla,“ uvedla plukovnice Jana Růžičková.

V pondělí 30. března bude přesun pokračovat do Prahy, kde se všechny kolony shromáždí v ruzyňských kasárnách. Kvůli technické přestávce k doplnění pohonných hmot i údržbě vozidel a odpočinku řidičů zde stráví i další den. Prahu americká kolona opustí v několika časově oddělených proudech první dubnový den. Do Německa pojede přes Plzeň a Rozvadov.

Veškeré náklady podle Stropnického uhradí americká strana, Česko ale poskytne podporu, například i pohonné hmoty.  

Přejezd jednotek dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda) a podle americké stanice CNN je neobvyklý, protože těžká vojenská technika, jako jsou osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker, se normálně převáží po železnici. O vypravení konvoje na 1800 kilometrů dlouhou pouť informoval v týdnu americký armádní list Stars and Stripes.

„To, že se přesouvají do Německa přes naše území, je součást nějakého vzkazu a ten vzkaz je určitě správný,“ dodal Stropnický s tím, že Česko v minulých měsících v souvislosti se změnou bezpečnostní situace samo volalo po tom, aby Aliance byla ve svých cvičeních aktivnější a viditelnější.

Kritika od komunistů

Kriticky se ale vyjádřil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něho se totiž jenom eskaluje napětí a navíc se zdržuje doprava a ničí silnice. „Nevím, jestli je na tom americká armáda tak špatně, že musí trénovat jízdu po silnici, přes naše území,“ doplnil ho poslanec Alexander Černý (KSČM).

Předseda opoziční ODS ale nechápe, jak může někdo něco namítat. „Když jsme součástí Aliance, která se snaží o mír a podporu demokracie ve světě“, konstatoval Petr Fiala.

Tiskové oddělení vlády dnes uvedlo, že loni proběhlo na území ČR 131 armádních přesunů spojenců, kterých se celkem účastnilo 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se jedenáct silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky. Aktuální přesun patří k těm větším.

Předloni cvičili na Vysočině letečtí návodčí.

Minulý týden z Čáslavi startovali ke cvičným bojům čeští a britští stíhači.

Vydáno pod