Města by mohla určovat pronájem pro sociálně slabé a zastavit spekulanty

Z ubytoven se takzvaný obchod s chudobou přesouvá do běžných paneláků. Hlavně na severozápadě Čech tak přibývá bytových domů, kterým hrozí bankrot. Dlužníci totiž stahují běžné nájemníky. Lidé kvůli tomu podepisují petice a žádají stát o pomoc. Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje, že by sociálně slabí mohli získat pronájem jenom od města.

O investici do bytu se mluví jako příležitosti, jak se zajistit do budoucna. Pro řadu obyvatel na severozápadě Čech se ale vlastnictví bytů stává noční můrou. I když si byt zaplatili a včas platí účty, přesto mohou skončit na ulici. Martina Vyrtová si takhle koupila byt v domě v Jirkově. Jenomže jiní spekulanti koupí další byty, nechají do nich nastěhovat sociálně slabě, ale naplatí za ně za vodu a teplo do společného fondu.

Dům ale hradí energie jako celek. Sousedé tak musejí platit i za spekulanta a dluhy jdou až do statisíců. V domě, kde Vyrtová žije, tak mají na účtu jenom pět tisíc korun a lidé nedostali třeba přeplatky za vodu. „Hodnota toho bytu tady klesla, i kdybych to chtěla prodat, tak to neprodám,“ stěžuje si Vyrtová. Bezradní vyvěsili z okna transparent, který varuje před zadluženými byty v oblasti.

„Vede to k zoufalství, každý měsíc koukáte na účet, jestli jdete do mínusu“ zmínil jeden z vlastníků. Když má dům dvacet čtyři bytů a z toho šestnáct jich obývají údajní neplatiči, ocitají se zbylí vlastníci bytů v těžké situaci. Dlužníci většinou nezvedají telefon, jeden z nich mimo záznam řekl, že se zadlužil, když do prázdného bytu hledal nájemce. Obavy mají ale i samotní nájemníci. „Mám strach, protože jsem slyšela, že můj majitel snad naplatí nájmy,“ zmínila oslovená žena. 

Události ČT: Spekulanti s byty vedou domy k bankrotu (zdroj: ČT24)

Omezení sociálních dávek nebo zvláštní pravomoc pro radnice

Poctiví vlastníci věří, že pomoc by mohla přijít od státu. Sestavili petici za důstojné bydlení, se kterou chtějí prosadit změnu zákona. Úřady práce by podle nich měly vyplatit dávky jen těm žadatelům, kteří přinesou potvrzení od správy domu, že jsou za jejich osobu uhrazené platby za energie. Zájem o petici byl obrovský. Za prvních pár dnů ji podepsalo třináct set lidí. „Až nás to zaskočilo, je to lavina,“ řekla členka petičního výboru Vlasta Kubaczková.

Ministerstvo o problému ví. Zatím ale plánuje trochu jiný postup, jak záležitost řešit. Byty pro sociálně slabé by si od majitelů mohly nově pronajímat přímo radnice. „Měla by si určit, kde ty lidé budou bydlet. Jenom tam pak půjde státní příspěvek,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Uvažuje se, že se nový systém nejprve otestuje v deseti vybraných měst. Není ale jasné, kdy by takový zákon mohl začít platit všeobecně. Optimistické odhady mluví teprve o roce 2017.

Už delší dobu řeší vláda problém se sociálně slabými na ubytovnách. Majitelé ubytoven si nově už nevydělají tolik co dříve. Doplatek na bydlení v ubytovnách bude poskytován jen na prostor, nikoliv na počet žijících v jednom bytě. Nové výpočty by měly začít od května. Výše nájemného má navíc být maximálně podle částky v místě obvyklé. Zpřísňuje se také dodržování hygienických norem. Má zabránit tomu, aby sociálně slabí žili v prostorách se štěnicemi či potkany. Provozovatelé ubytoven tak budou muset disponovat potvrzením od hygienických stanic.

Vydáno pod