Jurečka předsedou KDU-ČSL? Přerovsko navrhlo jeho kandidaturu

Přerov - Ministr zemědělství Marian Jurečka by se mohl stát novým předsedou KDU-ČSL, kde v současnosti vykonává funkci prvního místopředsedy. Do boje o nejvyšší stranický post ho posílá okresní konference přerovské KDU-ČSL. Partaj bude svého nového šéfa volit v květnu ve Zlíně. Sám Jurečka chce rozhodnutí o své případné kandidatuře oznámit v úterý.

„Dnes (v sobotu) na okresní konferenci, která mě před pěti lety vyslala do vysoké politiky, jsem řekl, zda budu či nebudu kandidovat na předsedu KDU-ČSL,“ napsal Jurečka na svém facebookovém profilu. Konkrétní postoj k případné kandidatuře na post šéfa KDU-ČSL ale zatím nechce veřejně komentovat. Své rozhodnutí plánuje Jurečka oznámit v úterý. Stranické kolegy z Přerovska požádal, aby si jeho vyjádření zatím nechali pro sebe.

Kandidaturu na nejvyšší stranický post však Jurečka nevyloučil už dříve. Sjezd lidovců bude v květnu ve Zlíně. Předsednickou pozici na něm bude obhajovat vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Toho favorizují velmi dobré výsledky lidovců v posledních parlamentních, evropských i komunálních a senátních volbách, jakož také fakt, že na předsedu kandiduje pravděpodobně naposledy.

Lidovecký sjezd v květnu dokončí sérii tří volebních konferencí vládních stran. Na sněmu hnutí ANO byl jako předseda potvrzen Andrej Babiš, ČSSD povede dál Bohuslav Sobotka.

Vedle dvojice členů vlády se do vedení KDU-ČSL chce vrátit i současný místopředseda Jan Bartošek. Obhajobu místopředsednického postu nevyloučila ani bývalá europoslankyně Zuzana Roithová. Pětici místopředsedů v současnosti doplňují Roman Línek a Klára Liptáková, ve straně se ale hovoří o tom, že by na květnovém sjezdu o některý z místopředsednických postů mohli projevit zájem i šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola, předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík nebo europoslanec Tomáš Zdechovský.

Vydáno pod