Pojišťovny by mohly začít proplácet dětskou hipoterapii

Praha - Hipoterapie by v budoucnu mohla být hrazená zdravotními pojišťovnami. Jednomu z center, která rehabilitaci jízdou na koni poskytují, se totiž podařilo získat akreditaci ministerstva zdravotnictví na vzdělávání terapeutů pro pacienty s dětskou mozkovou obrnou. Absolventi kurzů pak začnou s pojišťovnami přímo vyjednávat.

Události: Hipoterapie placená pojišťovnami? (zdroj: ČT24)

Hipoterapie je fyzioterapeutická metoda využívající jako pomůcku speciálně připraveného koně, konkrétně pohyb jeho hřbetu v kroku. Pomáhá zejména pacientům s neurologickými a ortopedickými problémy. Baví především děti, které si na kontakt s koněm rychle zvyknou, podle zkušeností terapeutů díky tomu dělají pokroky třikrát rychleji.

„Dítě na koni sedí a balancuje stimuly, které vznikají přímo pod jeho pánví, a aktivuje tím hluboký stabilizační systém. Díky tomu se nám děti velice často rozchodí,“ říká fyzioterapeutka Centra hiporehabilitace Mirákl Kateřina Čapková. Při rychlejší chůzi se naopak svaly uvolňují, jízdu na koni proto terapeuti využívají u řady diagnóz. 

Centrum Mirákl teď nabírá zájemce o první kurzy hipoterapie pro dětskou mozkovou obrnu. Věří, že s certifikátem od ministerstva pak budou moci začít jednat s pojišťovnami o úhradách. Rodiče totiž za každou terapii zaplatí okolo dvou set korun. „Reálný náklad je tak 600 až 700 korun,“ upřesňuje Čapková.

„Pokud bude vůle pojišťoven svým klientům nabídnout hipoterapii, tak cesta existuje, už je ve vyhlášce od roku 2009,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. „Se subjekty, jež budou po všech stránkách způsobilé k poskytování zdravotních služeb, tak VZP samozřejmě bude jednat,“ řekl mluvčí největší české zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. 

Vydáno pod