ČSSD nechce podnikatelské klany místo demokratických stran

Praha - Demokratický systém Česka se nesmí stát předmětem manipulace ze strany oligarchů, kteří vlastní a kontrolují současně firmy, média i politická uskupení, usnesla se na sjezdu sociální demokracie. Tato část programové rezoluce přitom jasně míří proti ministrovi financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Strana také schválila témata, s nimiž chce oslovit voliče – třeba věkový strop odchodu do penze.

„Proto, abychom tu brzy neměli jen parodii na demokratický systém, v níž místo politických programů a demokratických stran budou spolu o vliv na budoucnost státu soupeřit jen bohaté podnikatelské klany, potřebujeme v zákonech jasněji definovat střet zájmů, zpřísnit pravidla pro financování politických stran a volebních kampaní a zpřesnit mediální legislativu,“ je přesvědčena vládní strana. Tato část programové rezoluce míří proti ministru financí Andreji Babišovi, který je majitelem Agrofertu a řady médií.

Problémem je podle Sobotky to, jestli koncentrace ekonomické, mediální a politické moci Babiše už nevytváří systémová rizika pro fungování demokracie. „Tady sociální demokracie musí být velmi obezřetná a ostražitá. Musíme hlídat to, aby vláda vždycky jednala ve veřejném zájmu,“ komentoval stanovisko ČSSD. 

Reakce Andreje Babiše:

„Sjezd dopadl skvěle. Jsem rád, že jsem v ČSSD tak populární a přispívám ke sjednocování ČSSD. Pan premiér může konečně začít řídit své ministry koalice,“ glosoval závěr sjezdu Babiš.

„Pojmenovali jsme problém, který je a který není jenom v České republice. Pokud se bavíme o České republice, tak se netýká jenom Andreje Babiše, tady je řada dalších podnikatelů, kteří kandidují do politiky a ponechávají si svůj byznys,“ řekl po sjezdu Sobotka. Konkrétní legislativní návrhy chce nejprve prodiskutovat s koaličními partnery.

Zprava Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Důležitá je rovněž garance ekonomické stability, nezávislosti a názorové vyváženosti veřejnoprávních médií,“ stojí dále v rezoluci, kterou sjezd přijal. O veřejnoprávních médích se v posledních dnech mluvilo kvůli úvahám prezidenta Miloše Zemana a některých senátorů o tom, že by lidé nemuseli platit koncesionářské poplatky (více čtete zde).

Čtyři poselství

Podle předsedy Bohuslava Sobotky vyslala sociální demokracie na svém volebním sjezdu čtyři hlavní poselství. Zaprvé, že je připravena pokračovat ve stávající vládní koalici a nechce vládu předělávat. Zadruhé, že si zvolila nové a soudržné vedení. Zatřetí, že schválila nové stanovy, které umožní větší demokratizaci strany. Čtvrtým poselstvím je právě schválená programová rezoluce.

„Připravovaná novela ústavy by měla potvrdit fakt, že naše země bude i v budoucnu parlamentní demokracií a Poslanecká sněmovna bude nadále volena na základě poměrného volebního systému,“ usnesli se sociální demokraté. Babiš by přitom upřednostnil většinový volební systém, jak uvedl na nedávném sněmu ANO (více čtěte zde).

V dalších částech programové rezoluce ČSSD hovoří například o znovuzavedení výplaty nemocenské i v prvních třech dnech nemoci, dalším zvyšování minimální mzdy nebo zastropování věku pro odchod do důchodu. Dotýká se i opatření proti lichvě, omezování šedé ekonomiky nebo zrychlení výstavby dopravní infrastruktury.

„Prioritou je vzdělání, protože investice do školství je ta nejlepší jistota, že zajistíte sociálně prostupnou společnost,“ uvedl na závěrečné tiskové konferenci sjezdu Sobotka. „V programovém dokumentu jsou i věci, které nejsou uvedeny v koaliční smlouvě. Jasně říkáme, že respektujeme koaliční smlouvu, ale chceme některá témata diskutovat.“

„Vláda by měla ve své hospodářské a rozpočtové politice pokračovat v přípravách na přijetí společné evropské měny v možném termínu kolem roku 2020, tak aby naše země zůstala atraktivní pro investice a snížilo se riziko prudkých měnových výkyvů,“ píše v rezoluci sociální demokracie. ANO je přitom k evropské měně spíše skeptické.

Inkluze proti Zemanovi

Oproti prezidentu Miloši Zemanovi (více čtete zde) chce sociální demokracie „podporovat asistenty pedagogů a speciálních pedagogů v rámci posílení inkluze tak, aby mohlo být co nejvíce dětí začleněno do hlavního vzdělávacího proudu.“ Dále plánuje ustavit institut pacientského ombudsmana při ministerstvu zdravotnictví.

O návrzích má jednat také programová konference, kterou se sociální demokracie rozhodla svolat do konce letošního roku. „Pokud se na některých našich cílech nedohodneme se současnými koaličními partnery, budeme je realizovat nejpozději po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017,“ píše se v programové rezoluci.

Programové priority ČSSD
Zdroj: ČT24

Programovou rezoluce 38. sjezdu ČSSD najdete zde

ČSSD chce příští rok ve volbách opět uspět

Sociální demokraté také dnes plánovali, jak oslovit miliony voličů v krajských a senátních volbách, které se budou konat příští rok. Cíl je podle nového vedení jasný: udržet si většinu. To se ale žádné straně ve třetím volebním období nepodařilo. Nejde jen o program, ale i to, jak získat nové voliče. Jak je oslovit má určit programová konference, která se má konat ještě letos. 

Kromě programové rezoluce schválili sociální demokraté na sjezdu také nové stanovy. Na sestavování kandidátek se budou nově podílet všichni členové strany. Zavádí se také 40procentní kvóta pro ženy na kandidátky (více čtěte zde). Dvojice zásadních změn vyplynula z loňského vnitrostranického referenda. Některé změny učiněné během sjezdu na poslední chvíli ale tvrdě kritizoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier
Zdroj: Václav Šašek/ČTK

Sjezd vládní ČSSD v pátek potvrdil ve funkci předsedy strany Bohuslava Sobotku, svůj hlas mu odevzdalo 85 procent delegátů. Jeho pravou ruku, Milana Chovance, na funkci statutárního místopředsedy ale oproti očekávání schválili až ve druhém kole. Chovanec v něm porazil jednoho z aktérů lánské schůzky po parlamentních volbách Jeronýma Tejce. Ten ač poražen, a to i v boji o pozici řadového místopředsedy, na sjezdu dokázal, že má ve straně nezanedbatelnou podporu. Na posty řadových místopředsedů byli zvoleni kandidáti, které si šéf ČSSD ve vedení přál.

Nově zvolení místopředsedové ČSSD:

  • Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí
  • Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny
  • Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí
  • Martin Starec, dosavadní místopředseda ČSSD pro hospodaření
  • Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví

Vývoj sociální demokracie PŘEHLEDNĚ

Vydáno pod