Jsme jednotní, vzkázali sociální demokraté napříč Evropou

Praha - Sociální demokraté jsou jednotní a stojí při sobě. Takový vzkaz všem pravicovým stranám i svým voličům vyslali druhý den 38. sjezdu ČSSD jeho zahraniční hosté. Do Prahy zavítali předseda sociálně demokratické frakce Evropského parlamentu Gianni Pittella, předseda saské SPD Martin Dulig a předseda polské sociální demokracie Leszek Miller. Všichni také vyjádřili podporu znovuzvolenému předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

„Česká sociální demokracie je jedna z mála tuzemských politických stran, které mají sílu na to, aby rozvíjely vlastní diplomatické vztahy. A to, že jako sociální demokraté rozvíjíme vlastní diplomatické vztahy, je strašně důležité pro vnímání České republiky v zahraničí,“ řekl na úvod tiskové konference zahraničních hostů předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky se jeho straně daří v posledních letech zintenzivňovat komunikaci se sociálními demokraty zejména ve všech sousedních zemích i na půdě Evropského parlamentu. „Musím znovu zdůraznit, že to bylo zatraceně potřeba, abychom zlepšili pověst naší země po tom, co se tady v uplynulých letech odehrávalo,“ dodal Sobotka.

Martin Dulig, předseda saské SPD:

„Česká sociální demokracie osud této země značně ovlivnila. Přihlášením se k evropské integraci jste zvětšili svou svobodu, blahobyt a stabilitu. V předchozích letech pod vedením konzervativců se Česká republika k Evropě příliš často obracela zády. Nyní opět hledíme na evropské partnery otevřeně, přebíráte odpovědnost a spoluvytváříte budoucnost Evropy.“

Leszek Miller, předseda polské sociální demokracie:

„V zemích obou našich jižních sousedů, tedy v České republice a Slovenské republice, vládnou sociálně demokratické strany. V Polsku nás tento rok čekají dvě volební klání - prezidentské volby v květnu a parlamentní volby v říjnu. Doufáme, že výsledky těchto voleb budou pro nás příznivé a k sociálně demokratické České republice a Slovenské republice přibyde sociálně demokratická Polská republika.“

Gianni Pittella, předseda sociálně demokratické frakce EP:

„Chtěl bych vyjádřit plnou podporu panu Bohuslavu Sobotkovi jednak coby předsedovi sociální demokracie, jednak coby premiérovi České republiky… Můj přítel pan Bohuslav Sobotka může ve všech oblastech spoléhat na naši plnou podporu.“

Kvóta pro zastoupení žen prý SPD prospěla

Pittella také zdůraznil nutnost řešení současných krizových situací ve světě, jako je Ukrajina nebo Libye, mírovými prostředky. V případě Libye připomněl i případ pravděpodobně uneseného Čecha a příliv utečenců z Afriky, který by EU podle něj měla řešit společně. Pro mírové řešení konfliktu na Ukrajině se vyslovil také Miller, jenž však odmítl úvahy o dodávkách zbraní Kyjevu.

Zahraniční hosté mimo to také podpořili kvótu na zastoupení žen na kandidátkách ČSSD. Podle Millera je v Polsku tato povinnost dokonce dána zákonem a každá strana musí mít na kandidátní listině minimálně 30 procent žen. V Německu má podle Duliga SPD už řadu let stejnou kvótu 40 procent. „A myslím si, že jí to prospělo,“ poznamenal saský ministr hospodářství.

Tisková konference zahraničních hostů 38. sjezdu ČSSD (zdroj: ČT24)

Právě projevy zahraničních hostů začal dnes dopoledne druhý den 38. sjezdu vládní ČSSD. Delegáti budou v průběhu dne debatovat a hlasovat o nových stanovách a programové rezoluci. V pátek sjezd zvolil staronovým předsedou strany premiéra Bohuslava Sobotku, prvním místopředsedou ministra vnitra Milana Chovance a na posty řadových místopředsedů byli zvoleni kandidáti, které si šéf ČSSD ve vedení přál.

Nově zvolení místopředsedové ČSSD:

  • Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí
  • Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny
  • Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí
  • Martin Starec, dosavadní místopředseda ČSSD pro hospodaření
  • Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví