Aprílové počasí v březnu: V sobotu mráz, v neděli sluníčko

Po neděli se citelně oteplí, zlom nastane už o víkendu. Zítra bude ještě jen kolem 5 stupňů, už v neděli ale teploty stoupnou klidně i na víc než 10 stupňů. Příští týden by podle meteorologů mohlo být 15 či 16 stupňů.

V sobotu bude zataženo, na většině území očekávají meteorologové občasný déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 600 metrů pak budou srážky sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 3 až 7 °C. V neděli srážky ustanou a výrazně se oteplí. Teploty by měly být mezi 7 a 11 stupni.

Nedělí oteplování zdaleka nekončí. Příští týden bude zřejmě nejteplejší úterý a středa - to se maxima dostanou i nad 15 C. Ve druhé polovině týdne se znovu zřejmě ochladí.

Část skiareálů už končí sezonu, na řadě míst se ale pořád lyžuje

Část skiareálů už ukončuje sezonu, na řadě míst se ale pořád lyžuje. Zvláště výše položená střediska českých hor hlásí díky nedávnému ochlazení a sněžení stále dobré lyžařské podmínky. Některé areály chtějí zůstat v provozu nejméně do Velikonoc.

Třeba krkonošský Harrachov, který bývá v regionu zpravidla nejdéle v provozu, nebo Rokytnice nad Jizerou nabízí lyžařům až skoro metr sněhu. Dostatek sněhu hlásí i Špindlerův Mlýn. Díky ochlazení jsou dobré podmínky i ve SkiResortu Černá hora - Pec, vlekaři navíc čekají o víkendu sněžení.

Lyžování v Harrachově
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Přitom část krkonošských středisek již nasadila nižší ceny vedlejší sezony, například v Rejdicích, Kamenci v Jablonci nad Jizerou nebo na Šachtách ve Vysokém nad Jizerou. V Jizerských horách by měly být v provozu do začátku dubna Černá Říčka v Desné, Severák sever či lanovka na Špičáku. Dobré podmínky k lyžování jsou i na Ještědu.

Na sjezdovkách v Říčkách v Orlických horách je dokonce až 110 centimetrů sněhu. V Dolní Moravě je v provozu přes devět kilometrů sjezdovek a v Červené Vodě přes pět kilometrů. Před časem už ale ukončily provoz v Přívratu či Dlouhoňovicích a dnes se zastaví vleky v Pekláku.

Šumavské areály si pomáhají umělým sněhem, sjezdovky odkázané jen na přírodní sníh jsou už většinou mimo provoz. Třeba železnorudský Špičák ale hlásí po slunečném a teplém začátku týdne zlepšení podmínek, dokonce i pět centimetrů nového sněhu. Sníh připadl i ve Skiareálu Lipno, který je pořád kompletně v provozu. Fungují všechny lanovky i sjezdovky o délce téměř deset kilometrů, což je nejvíce na české straně Šumavy. Na sjezdovkách leží v průměru 65 centimetrů sněhu.

Klínovec v Krušných horách
Zdroj: ČT24

V Krušných horách nabízí výborné lyžařské podmínky výše položená střediska, v provozu je většina vleků i sjezdovek. Na Klínovci je upraveno celkem 18 kilometrů sjezdovek, leží na nich až 110 centimetrů technického sněhu. Běžkaři mohou stále využít 49 kilometrů tras. Sedm z deseti sjezdovek funguje na Plešivci, kde je 40 centimetrů sněhu, podobná je situace v Klínech a až půl metru sněhu dosud leží v areálu Boží Dar-Neklid. Se sezonou se naopak loučí kvůli teplu a dešti středisko v Aši. Omezený je provoz v Zadní Telnici či na Bouřňáku.

Sníh nedávno padal i v Jesenících, kde ho teď leží v nejvyšších místech přes 120 centimetrů. Na výborné lyžařské podmínky láká například nejvýše položené tuzemské středisko na Ovčárně, a to i pro běžkaře. Lyžuje se i v níže položené Hrubé Vodě, ale areál v Hlubočkách je už uzavřen. Kvalitní lyžování nabízí podle vlekařů také Beskydy. Třeba Razula má kolem 40 centimetrů sněhu, Stupava až 70 centimetrů a Lysá hora přes 110. Provoz se už chystají omezit například v Mostech u Jablunkova.

Ke konci se pomalu chýlí sezona na Vysočině, otevřeno je již jen pět sjezdovek. Na Fajtově kopci nebudou vlek pouštět od pondělí a v neděli se bude asi naposledy lyžovat i na Křemešníku. Na Harusově kopci a Čeřínku rozhodne v příštích dnech počasí a zájem lyžařů. Naplno bude dál fungovat sjezdovka Šacberk u Jihlavy. Ve středních Čechách je stále v provozu areál v Chotouni s 80 centimetry sněhu a Monínec, kde je sněhu půl metru. Zavřený je ale již areál Šibeniční vrch.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24