Policie stáhla žádost o vydání exprimátora Svobody

Praha - Policie stáhla žádost o vydání poslance a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání za zadání prověrky smluv v dopravním podniku. Uvedl to server Lidovky.cz. Městské státní zastupitelství v Praze prý rozhodlo, že dosavadní prověřování nebylo komplexní a je třeba jej doplnit.

Prověrka spisu údajně odhalila, že konstrukce Svobodova obvinění byla špatně zpracována. Nyní budou vyšetřovatelé provádět další úkony a zváží, zda sněmovně žádost o vydání k trestnímu stíhání podají znovu. „Státní zástupce dospěl k závěru, že je nutné některé věci doprověřit, neboť to prověřování nebylo komplexní,“ uvedl Jan Lelek, šéf dozorujícího Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Kritika policie i státních zástupců

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) dnes kritizoval to, že média mají informace o stažení žádosti dřív než on. Stalo se to v minulosti i v případě policejní žádosti o vydání Zuzany Kailové (ČSSD). Hamáček bude stejně jako tehdy žádat vysvětlení a zjednání nápravy.

Policii a dozorujícího žalobce dnes ostře zkritizovala předsedkyně Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Dokládá to bezprecedentní selhání policie i dozorujícího státního zástupce. Budu žádat, aby se věcí zabývala Sněmovna i mandátový a imunitní výbor. Očekávám vysvětlení od ministra vnitra a ministra spravedlnosti a informaci, jaká osobní odpovědnost bude v tomto případě vyvozena,“ uvedla Němcová v tiskovém prohlášení ODS.

Předseda strany Petr Fiala v něm dodal, že „takto si přece nelze s lidmi hrát, bezdůvodně poškozovat jejich pověst, vystavovat je tlaku“. Podle něj se nabízí otázka: „Když se toto stalo v případě mediálně sledovaného případu politika, co se může dít u lidí, jejichž kauzy veřejnost nesleduje?“ Postup policie a státních zástupců musí být podle Fialy prošetřen, aby byla jistota, že nejde o systémovou chybu, ale „jen“ o profesní selhání jednotlivců.

Člen sněmovního mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09 a Starostové) bude žádat po ministrech spravedlnosti a vnitra Robertovi Pelikánovi (ANO) a Milanovi Chovancovi (ČSSD), aby protichůdný postup orgánů činných v trestním řízení prověřili. „Došlo totiž k nepřiměřenému zásahu do osobnostních práv poslance Svobody, k urážce na cti. Něco takového se nesmí opakovat,“ sdělil ČTK Plíšek.

Smlouva s Láskou

Žádost o vydání se týkala smlouvy, podle níž nynější senátor Václav Láska (nestraník za SZ) zpracovával pro Prahu právní analýzu problematických smluv dopravního podniku. Podle Láskovy analýzy fungovala v podniku od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala nevýhodné smlouvy. Někdejší primátor smlouvu podepsal bez projednání v městské radě, plnění bylo kolem milionu korun. Policie proto Svobodu podezírá z nedbalostního porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Svoboda je však jiného názoru. „Primátor má pravidla hospodaření, fond, ze kterého si může najímat poradce, může si najímat někoho, kdo mu udělá auditní nález. Jediné, co musí, je vejít se do sumy, která je daná,“ poukázal bývalý primátor Prahy. Totéž uvedl i Václav Láska, podle kterého neodpovídá suma, o níž hovoří policie, skutečné ceně jeho služeb, přesněji řečeno odpovídá ceně s DPH. To přitom může být zásadní, protože suma uváděná policií zřejmě překročila povolený limit, zatímco Láskova částka bez DPH nikoli. „Limity byly nastaveny při odměně, která se počítá bez DPH,“ upozornil však Láska.

Václav Láska
Zdroj: ČT24/ČTK

Bývalý primátor upozornil, že trestní oznámení, ke kterému se policie nyní vrátila, podal bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Naznačil přitom, že vidí souvislost mezi žádostí o své vydání s auditem, jehož výsledky vedly i k Dvořákovu obvinění. „Já jsem vstoupil do dopravního podniku, což je podnik, který je stoprocentně vlastněn Prahou a Praha mu dává 14 miliard ročně jako subvenci na provoz. (…) Já jsem zahájil audit v dopravním podniku, protože jsem měl naprosto jasné indicie, že tam unikají peníze – obrovské množství peněz za obrazovky, jízdenky, všechno možné. Audit skončil tím, že byla podána tři trestní oznámení,“ shrnul bývalý primátor.

Mandátový a imunitní výbor sněmovny koncem února doporučil poslancům, aby Svobodu ke stíhání nevydávali. Podle předsedkyně výboru Miroslavy Němcové (ODS) nedospěl k závěru, že by policie v žádosti prokazovala skutky, které Svobodovi klade za vinu. Sněmovna měla o exprimátorově vydání rozhodovat na březnové schůzi.

Vydáno pod