Za podvody v domově seniorů má jít bývalá ředitelka na šest let do vězení

Praha – Kvůli podvodům v domově pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy má jít bývalá ředitelka Petra Brožová na šest let do vězení. Jejímu někdejšímu příteli Jiřímu Kunčarovi pak soud udělil 2,5letou podmínku a dohled probačního úřadu. Oběma hrozilo až osm let vězení. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 9 však není pravomocný a mohou se proti němu odvolat.

Tvrdší trest vyměřil soud pro sedmatřicetiletou Petru Brožovou, která podle rozsudku vymyslela výběr zhruba milionu korun z účtu čtyřiaosmdesátileté ženy trpící lehkou demencí. Brožová figurovala jako ředitelka domova pro seniory, který ale měla provozovat jenom na základě živnostenského oprávnění jako ubytovnu. Spolu s někdejším přítelem, šestadvacetiletým Jiřím Kunčarem, pak měli seniorku odvézt do banky, kde peníze převedli k sobě. Brožová tak byla zatím nepravomocně odsouzena k šesti letům vězení, Kunčar odešel s podmínkou.

Jednání bývalé ředitelky domova podle slov soudkyně Petry Benešové vykazovalo znaky hyenismu. „Neexistuje žádná omluva,“ uvedla soudkyně. Brožová sice nedostala maximální trest, k nynějším šesti letům by se nicméně přidala ještě předchozí tříletá podmínka za podvody. Naopak podmínku pro Kunčara soudkyně vysvětlila tím, že je to pro mladíka poslední šance. „Soud chce uvěřit, že si uvědomuje závažnost situace,“ dodala Benešová. Kunčarovi pomohlo přiznání i polehčující okolnosti. Byl prý pod silným vlivem Brožové, ale teď si údajně našel práci a chce vést spořádaný život. Oba si ponechali čas na možné odvolání.

Úvěrové podvody a zpronevěry

V Petrušce nešlo o jediný incident. Podle rozhodnutí soudu se dvojice dopustila i dalších devíti skutků. Státní zastupitelství dvojici viní z podvodů a také úvěrových podvodů, zpronevěr a neoprávněného opatření platebního prostředku. Podle spisu lidem v domově brali například platební karty a doklady. Poškození se připojili k trestnímu řízení s nárokem na více než 1,4 milionu korun. Prokázané případy mohly být podle soudkyně jenom špičkou ledovce.

UDÁLOSTI: Za podvody v domově seniorů návrh 6 let vězení (zdroj: ČT24)

Šestajovický domov Petruška v minulosti prověřoval krajský úřad. Domov neměl registraci pro poskytování sociálních služeb, v zařízení přitom byl údajně nejméně jeden člověk odkázaný na pomoc druhých. Policie prověřovala i podezřelé úmrtí. Podle Kanceláře veřejného ochránce práv žili lidé v domově ve špatných podmínkách.

Na podobné případy po celé zemi upozorňuje už několik let kancelář ombudsmana. V lednu se dokonce obrátila na policii s podezřením, že ve čtyřech zařízeních přesáhlo jednání s klienty hranice zákona. Šlo například o domov ATRIUM v Liberci, Jiřinka v Brně nebo Penzion Spokojené stáří v Luhačovicích.

Hlavní body kritiky: zamykání klientů v budově nebo v pokojích, používání tlumících léků bez dovolení lékaře, nedostatek jídla a pití. Neměli také zajištěné soukromí ani při koupání nebo přebalování. Přitom platby za pobyt přesahovaly v některých případech průměrný starobní důchod.

Podezřelou ubytovnu prověřují i úředníci na Chomutovsku. Žijí v ní staří a nemocní. Někteří pobírají dávky na péči a přitom zařízení nemá registrovány sociální služby. Ovšem majitelé naprosto odmítají, že by porušovali zákon.

Stát proto zpřísnil kontroly a zvýšil pokuty pro soukromá a nelegální zařízení pro seniory, která porušují pravidla. Za porušování zákona můžou od krajských úřadů dostat pokutu až milion korun.