Odolnost vůči chemoterapii, vědci hledají individualizaci léčby

Vědci z Akademie věd prokázali, že pacienti s rakovinou mohou mít při léčbě chemoterapií problémy, protože jsou vůči ní odolní. Snaží se tak stanovit vhodnější léčbu přizpůsobenou každému pacientovi. Snížily by se tak i negativní dopady toxických látek, které jsou při chemoterapii používány.

Vědci zkoumají, jak zajistit šetrnější chemoterapii (zdroj: ČT24)

„Náš výzkum prokázal, že různí pacienti reagují na chemoterapii různě. Některé nádorové buňky tak můžou být proti léčbě rezistentní. Naší snahou je předvídat, jak bude organismus reagovat, a tím pádem dávkovat chemoterapii na pacienta individuálně,“ vysvětluje Pavel Vodička, vedoucí Oddělení molekulární biologie nádorů Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Upozorňuje, že každé rakovinné onemocnění, i když jde o jeden typ jako nádor tlustého střeva, je stále onemocnění různorodé, ať už třeba klinicky, nebo geneticky. Volbu optimální léčby ztěžuje i jedinečnost organismu každého člověka.

Překážkou pro organismus je toxická podstata látek v chemoterapii. „Tyto látky jsou zhusta založeny na poškození genetické informace s cílem zabít nádorovou buňku,“ popsal Vodička. Rezistentnímu typu rakoviny to ale nevadí a namísto toho pokračuje v růstu a šíření do vzdálených orgánů, čímž vznikají metastáze. „Kdybychom byli schopní předvídat, jestli bude reagovat dobře, mohli bychom využít nižší dávky daných látek, aby se dosáhlo kýženého efektu,“ řekl.

Práce ještě zdaleka není u konce. Podle Vodičky je jejich výzkum postupem vpřed, ale o průlom se ještě nejedná. Dosud se testy prováděly na modelových buněčných kulturách. „My jsme je převedli na reálné pacienty s rakovinou střev a konečníku. Myslím, že by výsledky mohly být převedeny na všechny druhy rakoviny, ale zatím to nemůžu vědecky potvrdit,“ uvedl Vodička. Chtěli by testování posunout i do oblasti gynekologických nádorů. Vodička věří, že za pomoci dalších týmů po celém světě snad dosáhnou výsledku, který by člověku s maligním onemocněním mohl ulevit.

Pavel Vodička z Oddělení molekulární biologie nádorů
Zdroj: ČT24

Česko je na předních místech s rakovinou tlustého střeva a konečníku

Přesné příčiny vzniku nádorových onemocnění nejsou známy. Na jejich výskytu se však podílejí genetické předpoklady i životní styl včetně špatných stravovacích návyků. Česká republika patří mezi země s nejvyšší mírou výskytu nádorů tlustého střeva a konečníku na světě. Ten je druhou nejčastější onkologickou diagnózou v ČR, hned po karcinomu prsu u žen a prostaty u mužů. Podobně jsou na tom i sousední země Slovensko, Maďarsko a částečně i Polsko.

Situaci v Česku se snaží v současnosti změnit pozvánky na preventivní vyšetření rakoviny. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny na vyšetření tlustého střeva tak přišlo loni od ledna do listopadu celkem o čtvrtinu víc lidí než v předchozím roce.