Léčba rakoviny bude ve VFN šetrnější, přístrojem za 150 milionů

Praha - Nový přístroj na léčbu nádorů a dalších druhů rakoviny má Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Takzvaná tomoterapie dokáže přesněji zasáhnout poškozené místo, což je pro organismus šetrnější. Zařízení, které nemocnici stálo téměř 150 milionů korun, je jediné v Česku.

Nádory mozku, plic nebo rakovina prostaty. Pacientů s těmito diagnózami ošetří nemocnice na Karlově náměstí v Praze ročně několik tisíc. Díky novému přístroji bude léčba rychlejší a organismus nemocného přitom i méně zatíží.

Lékaři totiž mohou namířit léčebný paprsek na poškozenou tkáň v těle pacienta mnohem přesněji. „Budeme moci aplikovat dostatečně radikální dávku záření, a snížíme tak maximální měrou nežádoucí účinky,“ popisuje výhody vedoucí radiační onkolog Hana Honová.

Zařízení, které je kombinací počítačové tomografie (CT) a ozařovače, ale přináší i další výhody. „My se vlastně můžeme při každém ozáření přesvědčit, v jaké poloze ten pacient je, jestli je přesně nastaven a jeho polohu můžeme stále korigovat,“ dodává Honová s tím, že taková technika je nejblíže na klinikách v Polsku či Německu. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze ji zaplatila z vlastních zdrojů.

„Primárně bychom rádi ozařovali naše pacienty z komplexního onkologického centra, pacienty, kteří jsou indikováni v rámci nejbližších regionů, to znamená středních Čech,“ plánuje ředitelka VFN Dana Jurásková (ODS). Zatím se ale lékaři s přístrojem jen seznamují. Instalace do nemocničního protiradiačního bunkru trvala tři měsíce. Pacienty začne léčit za necelý měsíc.

Fakta o rakovině

•Nejrozšířenější je rakovina plic, prsu, a tlustého střeva

•Nejčastěji se umírá na rakovinu plic, jater a žaludku

•Více než 60 procent z celkového počtu případů se vyskytuje v Africe, Asii a Střední a Jižní Americe. 70 procent lidí, kteří na rakovinu zemřou, pochází z těchto oblastí. Může za to nedostatek prevence a nevhodný přístup k léčbě

•Za 30 procent úmrtí na rakovinu může nezdravý životní styl: obezita, nízká spotřeba ovoce a zeleniny, nedostatek fyzické aktivity, kouření a alkohol

•Za 70 procent úmrtí na rakovinu plic může kouření

Zdroj: WHO