Pelikán jmenován ministrem. Chce vrátit důvěru veřejnosti v justici

Praha – Robert Pelikán oficiálně přebírá ministerstvo spravedlnosti po Heleně Válkové (ANO), která rezignovala k 1. březnu. Na Pražském hradě jmenoval Pelikána do funkce prezident Miloš Zeman. Řekl Pelikánovi, aby nepodával demisi, když nebude dělat svou práci špatně. Ve své řeči se tak vrátil k „nedorozumění“ kolem výměny ministrů. Pelikán potvrdil, že zákon o státním zastupitelství je na dobré cestě a v dubnu by měl jít na vládu. Informoval také, že už nebude mít prvního náměstka a velké personální změny nechystá.

Pelikán: Budu bojovat s těmi, kteří obchodují s lidskou chudobou

„Funkce se ujímám s pokorou, s odvahou a odhodláním. Myslím, že všechny ty tři vlastnosti budu nesmírně potřebovat. Čekají mě nelehké úkoly na ministerstvu spravedlnosti, mnoho práce. Čeká mě boj s insolvenční mafií, čeká mě boj s těmi, kdo obchodují s lidskou chudobou, a čeká mě započetí změn v našem justičním systému, které jsou nezbytné,“ prohlásil při svém jmenování Robert Pelikán. Podtrhl tak téma exekucí a potřebu zlepšit justici, aby vrátil důvěru veřejnosti v soudy. Chce zlepšit trestní řízení tak, aby netrvalo dlouho a aby veřejnost neměla pocit, že nejdůležitější zločiny nejsou vždy řádně vyšetřeny.

Prezident Miloš Zeman Pelikánovi poblahopřál a popřál mu, aby se mu dílo dařilo. Zároveň se ve své řeči vrátil k nejednoznačné situaci, která nastala ohledně odstoupení předchůdkyně Pelikána Heleny Válkové (ANO), která se jmenování účastnila a které Zeman předal kytici. „Přál bych politikům, aby mluvili jasnou řečí, nechce-li někdo podat demisi, nechť ji nepodává. Chce-li někdo někoho odvolat, nechť ho odvolá,“ řekl Zeman na adresu toho, že Babiš původně říkal, že Válková podává demisi, ale následně vyplynulo, že bez toho by byla Válková odvolána. Na veřejnost se navíc dostal záznam Zemanova neoficiálního prohlášení, ve kterém sděloval, že by odstupující ministryni Helenu Válkovou ve funkci podržel. Nyní tak Válkové poděkoval za to, jakým způsobem řešila otázku platů soudců. „Chtěl bych říct, že jsem vzal na vědomí podporu, kterou tady měla u předsedů Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu a představitele Soudcovské unie,“ dodal Zeman.

Sám Pelikánovi vytyčil tři oblasti, které na něj čekají a mezi něž patří i zmíněné platy soudců. „Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman informoval, že už jste se v zásadě dohodli na zákonu o státním zastupitelství. Je-li tomu tak, těším se, že tento zákon půjde v dubnu do vlády a později do parlamentu a ke mně,“ řekl k druhé oblasti. Pelikán to následně potvrdil. „Optimismus ještě zmírním. Je to principiální dohoda a ještě nějaké detaily musíme dokončit. Do doby, než to bude úplně celé, tak bych ji nechtěl prezentovat,“ doplnil Pelikán s tím, že na novelu čeká ještě vnitřní připomínkové řízení. Třetí oblastí podle Zemana je soudcovská samospráva a případný vznik nejvyšší soudcovské rady. Zeman to označil za problém, který se vleče už od dob Otakara Motejla.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti
Zdroj: ČT24

Po Hradě přímo na úřad

Po poledni Pelikána uvedl přímo do úřadu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér zopakoval, že je pro Pelikána spíš výhoda, že už působil na ministerstvu jako první náměstek. „Chci deklarovat zájem vlády, abychom se posunuli k plnění termínů, které jsou stanoveny v legislativním plánu vlády, a jsem velmi rád, že i na základě rozhovoru, který jsme dnes s ministrem měli, jsou na dohled první novely,“ prohlásil Sobotka.

Mezi prioritami zmínil Sobotka několik věcí. Pelikán by měl zajistit realizaci dohody, kterou vláda uzavřela se soudci ohledně platů. Měl by zajistit a nastavit účinnější systém soudnictví v oblasti posilování elektronizace a chodu justice. Ministerstvo má připravit novelu insolvenčního zákona, aby byly insolvence maximálně transparentní a nebyly zneužívány organizovanými skupinami, novelu občanského zákoníku a novelu zákona o státním zastupitelství. Ministerstvo má také převzít vůdčí úlohu v oblasti legislativy, která se týká regulace exekucí. V minulých měsících totiž byli lídry spíš poslanci a poslankyně. Za praktický úkol označil Sobotka snížení nákladů v oblasti vězeňství a reformu vězeňství, v souvislosti s možností zavedení elektronických náramků.

„Ačkoli to jsou úkoly mimořádně náročné, nebojím se jich a věřím, že se je podaří zvládnout,“ reagoval Pelikán.

Sobotka uvedl Pelikána do úřadu: Náročných úkolů se nebojí (zdroj: ČT24)

Nezávislost soudní moci a personální politika bez prvního náměstka

Robert Pelikán přichází na ministerstvo v gesci hnutí ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš má za to, že Pelikán má dobré renomé a justici dá především určitou koncepci. Při diskusi s prezidentem o novém ministrovi sice Zeman podle Babiše vyslovil názor, že Pelikán je v rámci novely občanského zákoníku trošku revolučnější, ale to ještě nic zásadního nemusí znamenat.

Podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové je důležité, aby nový ministr ctil nezávislost soudní moci a soustředil se na skutečné potíže, se kterými se justice potýká. „K tomuto odhodlání očekáváme i nutnou dávku pokory, aby si pan ministr uvědomoval, že úkony, které činí, činí vůči nezávislé státní moci,“ řekla České televizi Daniela Zemanová. Za podmínky, že by při úkonech a řešeních týkajících se justice ministr patřičně spolupracoval a komunikoval s jejími zástupci, umí si šéfka soudcovské unie představit prospěšnost výkonu jeho funkce. 

Někdejší ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek očekává, že Pelikán napraví škody, které hnutí ANO způsobilo resortu za poslední rok. „On sám ve svých mediálních vyjádřeních přiznával, že ministerstvo moc nefunguje, což je ale v důsledku hnutí, které představuje,“ řekl Blažek. Má jít i o personální oblast. „Základní chyba spočívala v tom, že řada kvalitních lidí buďto byla znechucena a odešla, nebo byla bez dalšího odejita a nenahrazena stejně kvalitními lidmi,“ upřesnil Blažek. Nicméně Pelikán veliké personální změny odmítl. Již ale uvedl, že podle znění služebního zákona již nyní zruší funkci prvního náměstka. „Přišlo nám zbytečné, abychom teď něco dělali a za pár měsíců to měnili. Mě nahradí již 'jen' náměstek a bude to Michal Franěk,“ ohlásil Pelikán. 

Ze zkušenosti s Pelikánem v rámci ústavně-právního výboru každopádně Blažek chválí změnu, kterou Pelikán prošel a která může být nadějí pro diskusi s opozicí. „Z typu Pelikána revolucionáře, že na tomhle světě je všechno špatně, se postupem času stává člověk, který nevidí svět černobíle. Dokonce při jednáních výboru dokáže přiznat, že v některých věcech neměl pravdu, a dokáže změnit názor,“ dodal. 

Robert Pelikán je třetí ministr ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), který nastupuje jako náhrada. Za Věru Jourovou převzala ministerstvo pro místní rozvoj Karla Šlechtová, po Antonínu Prachařovi převzal ministerstvo dopravy Dan Ťok. Ve všech třech případech se měnili ministři v resortech spadajících podle koaliční dohody pod hnutí ANO.

Kritika v době pravicové vlády

Jméno Roberta Pelikána už v minulosti zaznělo při několika příležitostech. V srpnu 2012 jej ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nominoval na člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek ale posléze Pelikánovu nominaci stáhl. V tisku se spekulovalo o tom, že důvodem byl Pelikánův blog, na němž advokát kritizoval politiku vlády, jejího premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Jestli je pan Pelikán přesvědčen, že vláda Petra Nečase strká velké peníze kmotrům a že ministr financí je zloděj, tak by se od takových lidí neměl vůbec nechat jmenovat do funkce. Měl by počkat například na vládu pana Babiše,“ reagoval tehdy Kalousek. Ať na to Pelikán čekal, nebo ne, na ministerstvo financí si ho Babiš každopádně vzal jako ředitele právní sekce. V době, kdy měla Helena Válkové potíže po odstoupení první náměstkyně Hany Marvanové, přešel právě na ministerstvo spravedlnosti, které dnes převzal.

Výroky Pelikána vzbudily nevoli i u nejvyššího státního zástupce

Na ministerstvu spravedlnosti měl Pelikán dosud mimo jiné na starosti novelizaci občanského zákoníku. Ten hlasitě kritizoval už předtím, než nabyl počátkem roku 2014 účinnosti. Ve čtyřčlenné expertní komisi, s níž Pelikán změny zákoníku konzultuje, zasedá jeho matka Irena Pelikánová.

V polovině loňského srpna vyvolal pozornost spor mezi náměstkem Pelikánem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který se týkal změn v návrhu zákona o státním zastupitelství. Zeman se veřejně ohradil proti Pelikánovým úvahám o tom, že žalobci mají být více kontrolováni exekutivou, aby z nich nevznikla „čtvrtá moc ve státě“.

Kdo je Robert Pelikán

Robert Pelikán (1979) pochází z právnické rodiny, jeho matkou je známá profesorka a soudkyně Irena Pelikánová, která působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU; otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii. Robert Pelikán chtěl původně studovat filozofii, absolvoval ale roku 2003 nakonec Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde dodnes přednáší. Roku 2010 zde získal titul doktora práv a o rok později Ph.D. Odborně se věnuje především civilnímu a obchodnímu právu.

Začínal jako advokátní koncipient v kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., poté byl advokátem v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters a nakonec spoluzaložil advokátní kancelář Vrána & Pelikán. Po vstupu do veřejné správy si nechal výkon advokacie pozastavit.

Specializuje se na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty. Později například hájil město Karlovy Vary ve sporu se skupinou firem o vlastnictví sportovně-kulturního centra KV Arena.

Robert Pelikán je rozvedený, má syna a rád jezdí na kole a cvičí jógu.

Vydáno pod