Bývalý šéf Úřadu vlády odmítl vypovídat, kauza Nečasová odročena

Praha - Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul odmítl vypovídat před soudem, který řeší kauzu Jany Nečasové, dříve Nagyové, ve věci údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Nechtěl nikoho ohrozit trestním stíháním. Také Poula zadrželi policisté v roce 2013, obviněn ale nakonec nebyl. Soudkyně kauzu odročila na 13. až 16. dubna. K výslechu by měl přijít například i bývalý premiér Petr Nečas.

Poul využil práva nevypovídat z důvodů, podle kterých by „svojí výpovědí mohl přivodit trestní stíhání sobě nebo osobě blízké“. „V červnu 2013 jsem byl zadržen v této věci. Po dobu mého zadržení mně byly předestírány důvody vazby. Připomínám, že mi nebylo sděleno, proč jsem byl zadržen. Odmítám vypovídat,“ řekl soudkyni Heleně Králové na Obvodním soudu pro Prahu 1 Poul.

Soud tento týden vyslechl dva svědky z Úřadu vlády, které podle obžaloby nechala na jaře 2013 Nečasová sledovat kvůli podezření ze zneužití služebního auta. Oba vypověděli, že kromě Nečasové nařídil sledování také Poul, který je seznámil s výsledky akce, což byly například fotografie. Údajně jim hrozil výpovědí.

Dostal jsem úkol, bral jsem ho jako službu státu, prohlásil zpravodajec

Před soudem na rozdíl od Poula vypovídal bývalý zpravodajec Bohumil Zajíček, kterého Pohůnek oslovil, aby zajistil soukromou agenturu na sledování. „Vnímal jsem to jako službu pro stát,“ konstatoval. Akce prý přišla zhruba na 100 tisíc korun a Pohůnek k ní neměl žádné výtky. „Předával jsem flashky a nosil kolegům finanční prostředky od Vojenského zpravodajství od pana Pohůnka. To bylo veškeré moje působení,“ dodal. Podle jeho domněnky se jednalo o sledování vozidel a týkalo se to údajně úkolu „z vysokých kruhů, možná někoho z okruhu vlády“.

Spolu s Nečasovou čelí obžalobě také bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí až pět let vězení za zneužití pravomoci.

Hlavní líčení soudkyně odročila na polovinu dubna, kdy by měl k výslechu přijít například expremiér Petr Nečas. Měl by podle advokátů vysvětlit, kdo sledování zadal. Podle obžaloby zařídila sledování Nagyová. Pokud by ale její manžel vzal odpovědnost na sebe, mohl by jí tím v kauze pomoci.