V případě Libye má Zeman svázané ruce, není na koho se obrátit

Praha – Prezident Miloš Zeman nemůže učinit nic, čím by pomohl v případu Čecha uneseného v Libyi bojovníky hnutí Islámský stát. Svoji situaci srovnal s možnostmi, které má ve snaze zachránit dvě Češky unesené před dvěma lety v Pákistánu – tam je ve styku s místními představiteli, v případě Libye to ale není možné vzhledem ke stavu země. Jde tak podle prezidenta o práci pro tajné služby. K situaci se vyjádřila také rakouská společnost VAOS, jejímiž zaměstnanci unesení lidé včetně kuchaře z Česka jsou. Oznámila, že činí vše pro jejich osvobození, a zdůraznila, že byli všichni v Libyi dobrovolně.

„Já ve věci dvou unesených Češek v Pákistánu bombarduji pákistánského velvyslance. (…) Nicméně situace v Libyi je jiná, protože tam neexistuje žádná ústřední vláda, takže není na koho se obrátit, a bude opravdu záviset na tajných službách, zdaleka nejenom českých, zda se jim podaří dosáhnout nějakého rozumného řešení této situace,“ srovnal český prezident své možnosti ve dvou případech Čechů unesených v zahraničí.

VAOS: Z Libye mohli pracovníci kdykoli odejít

Miloš Zeman míní, že není vhodné o únosu devíti zahraničních pracovníků z ropného pole Ghaní – Čecha, Rakušana, Ghaňana, dvou Bangladéšanů a čtyř Filipínců – příliš hovořit. „Čím méně o tom budeme mluvit, tím větší – byť slabá – je naděje, že se podaří rukojmí propustit,“ řekl. Společnost VAOS, která unesené zaměstnává, však nyní vydala první obsáhlejší prohlášení. Filipínskému serveru GMA News sdělila, že pracuje s velvyslanectvími všech zemí, jichž se věc týká, a s rakouským a českým krizovým týmem a předává jim všechny nové poznatky. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom zjistili, kde pohřešovaní jsou, a abychom dosáhli jejich návratu,“ sdělila firma, která na libyjská ropná pole dodává techniku a zajišťuje služby.

Mluvčí společnosti zdůraznil, že všichni pracovníci byli v Libyi dobrovolně. Dostali možnost kdykoli práci ukončit a odcestovat. Ti, kteří zůstali, písemně stvrdili, že tak činí dobrovolně. Podle rakouského listu Der Standard navíc chystala VAOS právě na den útoku, ke kterému došlo minulý pátek, evakuaci svého personálu z ropných polí Ghaní a Zilá. Nakonec se jí podařilo zachranit pouze 51člennou osádku druhého ropného pole. V Ghaní se ale již v únoru snížil počet lidí z 62 na 14.

Ministr zahraničí v pondělí uvedl, že i když zná totožnost uneseného muže, nezveřejní ji. Zdůraznil, že jde o bezpečnostní opatření. Server iDNES.cz se však rozhodl o uneseném podrobně informovat, publikované informace poté ministr Zaorálek potrvrdil. Jde o devětačtyřicetiletého vyučeného kuchaře, který po roce 1989 podnikal mimo obor a od roku 2009 pracoval pro VOAS, rakouskou společnost, která v Libyi zajišťuje stavební práce a údržbu konstrukcí využívaných při těžbě ropy, a to jako koordinátor cateringu.

Kvůli únosům Filipínců v zahraničí proběhla v Manile demonstrace, její účastníci vyzvali prezidenta Benigna Aquina III k odstoupení
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ

Pátrání pokračuje

Česko vyslalo do libyjského příhraničí dva diplomaty, kteří se snaží získat informace o osudu unesených. O totéž se pokoušejí tajné služby, ministerstvo zahraničí je v úzkém kontaktu s rakouskými úřady, ministr Lubomír Zaorálek jednal i se svým filipínským protějškem.

Devět lidí z Ghaní je pohřešováno od pátku. Rakouské ministerstvo zahraničí již v pondělí sdělilo, že má informace, ze kterých jednoznačně vyplývá, že je unesla libyjská frakce hnutí Islámský stát. Včera oznámilo české ministerstvo, že je tato varianta pravděpodobná na 99 procent. Konkrétně má jít o skupinu ze Syrty, která je zodpovědná za vraždu dvou desítek koptských křesťanů.