Úsvit zdržoval debatu o energetickém zákonu. O obstrukce nejde, tvrdí

Praha – Poslanci hnutí Úsvit podrobili ostré kritice spornou novelu energetického zákona. Debata o vládní předloze zaplnila celou dopolední část sněmovní schůze. Úsvit varuje v souvislosti s novelou před růstem cen i destabilizací Energetického regulačního úřadu. Ministr průmyslu Mládek kritiku odmítl a hnutí obvinil z obstrukcí. Zákon nakonec postoupil do třetího čtení, ještě před ním hospodářský výbor posoudí rekordních 350 pozměňovacích návrhů.

Sněmovna začala o předloze ve druhém čtení jednat v úterý, jednání ale přerušila, protože klub poslanců Úsvitu si vyžádal dvouhodinovou přestávku na poradu. Dnešní rozprava se opět nesla ve znamení rozsáhlé kritiky a projevů poslanců z klubu Úsvitu.

„Nejsou to obstrukce. Používáme legální prostředky, které máme,“ prohlásil k dnešnímu dění na sněmovním plénu předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Tuto novelu nechceme jen tak shodit, navrhli jsme, aby byla vrácena výboru k přepracování. Tak vážný zákon, který má přesah přes volební období a ve kterém se jedná o miliardy, by měl být přepracován. V tuto chvíli je to legislativní paskvil, od kterého se nedá čekat nic jiného než problémy. Pro nás je nepřijatelný.“

Poslanci Úsvitu ve sněmovní debatě varovali před růstem cen i destabilizací Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Poukazovali i na to, jaké problémy a náklady přineslo zavedení podpory obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren. Vyjadřovali obavy, aby se podobná situace neopakovala. Úsvit chce mimo jiné vypustit z novely návrh na zřízení Rady ERÚ, která má úřad řídit. Vláda navrhuje, že členy rady bude jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu. Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové ale rada úřad spíše destabilizuje.

Sociální demokraté: Ukázkové obstrukce

ČSSD ale tvrdí, že zákon má podporu tripartity. „Jsou to klasické obstrukce par excellence. Je to téměř do učebnice,“ reagoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Nikdy jsme nebránili opozici, aby obstruovala, připadá nám to jako její legitimní nástroj. Co mi přijde od hnutí Úsvit neférové, je zneužívání přestávek k prodlužování jednání,“ konstatoval šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. „Nikdy jsme přestávku neodmítli, nicméně pan ministr průmyslu neodletěl na zahraniční návštěvu do Srbska, čeká nás spoustu dalších bodů a přestávkování je vypomáhání si neférovým způsobem.“

  • "Snažím se to brát z té pozitivní stránky. Díky obrovskému úsilí hnutí Úsvit nalézt nějaký problém, jsme probrali skoro všechny potenciální (chyby)," řekl v Událostech, komentářích ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Pokud se podle ČSSD jednání bude dál prodlužovat, nestihne se novela připravit do konce roku. Zpravodaj zákona Milan Urban z ČSSD navíc zpochybnil nezávislost prohlášení Úsvitu. „Kdo se trochu vyzná, tak ví, že ho psal drzý tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu,“ prohlásil. To ale Úsvit odmítá. „Nejsme prodloužená ruka Energetického regulačního úřadu, na tuto problematiku jsme pořádali tři semináře a nepřišel tam ani zpravodaj Urban, ani ministr Mládek,“ konstatoval Marek Černoch. „Oba za každou cenu tvrdí, že to je nejlepší a nejkrásnější zákon. Každý, kdo se na něj podívá, přitom vidí, že není v pořádku, což dosvědčuje jen počet pozměňovacích návrhů.“

Těch se ve sněmovně sešlo na 350, což je podle matadora dolní komory Vojtěch Filipa (KSČM) vůbec nejvíc v historii. „Zatím vždycky, že když nějaká taková situace nastala, tak jsme návrh vraceli předkladateli k dopracování: Udělali jste to špatně a přijďte, až to budete mít lépe,“ dodává šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

  • "Nejméně polovina pozměňovacích návrhů budou návrhy posvěcené hospodářským výborem, schválené ministerstvem průmyslu a obchodu a budou moct být schváleny jako balík. Pak si budeme muset dát pozor na proceduru, aby náhodou nebyly schváleny pozměňovací návrhy, které jdou proti sobě. To je vždycky riziko u těchto komplikovanějších zákonů," uvedl Jan Mládek.

Také další představitel opozice, šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura, potom k projednávané normě vznáší výhrady: „Zákon je komplikovaný, nebyl kvalitně připravený. Vláda návrh mohla připravit lépe, a pokud ho chtěla změnit, tak mohla přijít s jedním velkým pozměňovacím návrhem. Množství pozměňovacích návrhů předem určilo, že debata bude dlouhá.“

Novela energetického zákona:

Regulačnímu úřadu se nelíbí především jeden z pozměňovacích návrhů, který umožní, aby se solární elektrárny vyhnuly povinnosti platit solární daň. Zůstal by jim ale nárok na podporu. Stát by tak mohl přijít celkem až o 35 miliard korun. Ministr Mládek řekl novinářům, že ministerstvo už připravuje řešení, které tomu má zamezit.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit. Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Regulační úřad varuje i před tím, že není možné spočítat dopady chystané normy. „Dopady vyčíslujeme jak celého zákona, tak jednotlivých pozměňovacích návrhů,“ reagoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Novela vyvolá dopad zhruba pěti miliard korun na státní rozpočet, naproti tomu nebude mít dopad na domácnosti, uvedl. „Jsou tam samozřejmě možné určité dopady, které jsou mimo jiné paradoxně dány tím, že ERÚ bude vybírat více peněz na svoji činnost,“ řekl. Mělo by jít asi o 86 milionů korun. Dalších 70 milionů korun si vyžádají opatření, která mají zabránit ptákům v tom, aby usedali na dráty vysokého napětí. Po roce 2020 by si měla vyžádat asi 30 milionů korun registrace odběrných míst.