Místní rozvoj chce u některých tendrů zakázat soutěž o nejnižší cenu

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce u některých typů zakázek zakázat soutěžit pouze podle nejnižší ceny. Šlo by například o práce projektantů či advokátní služby, řekl na dnešním Fóru českého stavebnictví náměstek ministryně pro místní rozvoj Ondřej Votruba. Změna má být součástí připravovaného zákona o zadávacích řízeních, který v příštím roce nahradí současný zákon o zadávání veřejných zakázek.

Svým záměrem resort reaguje na sílící kritiku současného stavu, kdy veřejné instituce vybírají vítěze tendrů v drtivé většině případů pouze podle nabídnuté ceny. „Evidujeme stížnosti na soutěžení na nejnižší cenu u některých projektů. Nyní připravujeme nový zákon o veřejných zakázkách, a tam zřejmě v některých detailnějších typech projektů soutěžení pouze na cenu zakážeme,“ prohlásil Votruba.

Jakým způsobem resort takový výběr zakáže, neupřesnil. Jednat by se mělo o tendry na intelektuální služby, abstraktní práce, tvůrčí činnost, tvorbu designu, mediální záležitosti, projektantské práce či právní služby. „Kdo si nechá projektovat soukromý dům, tak si těžko vybere nejlevnější projektanty. Stejně jako při zastupování před soudem si člověk jen těžko vybere nejlevnější právníky,“ vysvětlil důvod plánovaných změn náměstek Votruba.

Zdůraznil však, že v žádném případě nezakážou porovnávat nabídky podle ceny. „To je nutné vždy. Ale jediné kritérium nejnižší cena, to opravdu není rozumné,“ dodal Votruba.

Nový zákon o zadávacích řízeních, který reaguje na evropskou směrnici z loňského roku, reguluje postup zadavatele při výběru dodavatele. Určuje tedy podmínky zadávacího řízení. Naopak vůbec neřeší, co je to veřejná zakázka. Vymezuje pouze, co veřejná zakázka není. Zadavatelům zakázek dává větší pravomoci, nařizuje jim však postupovat transparentně a přiměřeně. Nesmí také obcházet povinnosti dané zákonem. Návrh zákona zakazuje uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent z nyní platných 30 procent.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní finišuje s přípravou paragrafového znění, příští týden se má věcným záměrem zákona zabývat vláda. Do Poslanecké sněmovny chce resort zákon poslat letos na podzim. Kvůli evropským pravidlům musí zákon začít platit nejpozději 18. dubna 2016.