Přehledy péče šetří pojišťovnám miliony, odhalují chybné účty

Plombování již vytrženého zubu či sádrování zdravé ruky. I takovou péči vloni proplatily pojišťovny, než nesrovnalosti odhalily. Nejčastěji je na ně upozornili samotní klienti, kteří si zkontrolovali přehledy péče. Chybné účtování je nejčastěji způsobeno záměnou rodných čísel.

Výpisy pojišťovnám šetří peníze (zdroj: ČT24)

Nejčastější příčinou pochybení je omyl. Zdravotníci například dvakrát vykážou tentýž zákrok nebo zamění čísla v dokumentaci. Několik lékařů ale stíhá policie - kvůli podvodu. Další vysvětlují nesrovnalosti u soudu. „V současné době například soudy a policie řeší jenom za naši pojišťovnu jedenáct takových případů,“ říká mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky (ZPMVČR) Hana Kadečková.

„V poslední době nejkurióznější případ byl pětatřicetiletý muž, kterému byla vykázána preventivní gynekologická prohlídka. Objevovaly se případy, kdy stomatologové vykazovali plomby na zuby, u kterých už dva tři roky předtím vykazovali, že je vytrhli,“ popisuje absurdní případy Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Ať už jde o záměr, nebo omyl, pojišťovny můžou jejich odhalením ušetřit. Třeba klienti Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) za měsíc a půl našli ve svých přehledech nesrovnalosti u péče za milion korun. VZP dokonce uvádí, že díky klientům i vlastním kontrolám ročně najde chybné účty za téměř miliardu korun.

O přehledy péče je stále větší zájem, jen VZP jich ročně vydá přes 150 tisíc. U největší zdravotní pojišťovny v Česku může člověk o přehled zažádat písemně nebo si ho vyzvednout na pobočce. Trvá to jen několik minut. ZPMVČR nabízí ještě další možnost - elektronický výpis. Klienti si tak výdaje na péči mohou kontrolovat průběžně přes počítač nebo mobilní telefon. Přístup k výpisu přes internet nabízí v rámci svých programů i další pojišťovny, kupříkladu OZP nebo Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ).