Koalice: Úřady budou zveřejňovat všechny smlouvy nad 50 000 korun

Vládní koalice se dohodla na principech návrhu zákona o registru smluv. Státní úřady by podle něj musely uveřejňovat všechny nově uzavírané smlouvy a dodatky. Po dnešním jednání koaliční rady to uvedli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) hodlá návrh upřesnit, chce jej rozšířit i na smlouvy uzavřené v minulosti.

Změna zákona o registru smluv (zdroj: ČT24)

Podle návrhu zákona by měly mít úřady, ale i státní, krajské a obecní firmy povinnost zveřejňovat nově uzavřené smlouvy v hodnotě nad 50 000 korun. „Je důležité, že se koaliční rada shodla na tom, že registr smluv je pro nás priorita, a že kompletní pozměňovací návrh předložíme do Sněmovny, předpokládám, v dubnu,“ řekl Faltýnek. Zákon by podle něj měl být účinný od ledna příštího roku.  

Koalice se podle Jurečky shodla na jednoročním přechodném období. „Po přechodném období budou smlouvy, které nebudou v registru, neplatné. V přechodném období by měla být sankce okolo 25 procent hodnoty smlouvy,“ uvedl Jurečka. Koalice se prý zatím nedomluvila, který resort bude registr spravovat, zda ministerstvo vnitra, nebo ministerstvo pro místní rozvoj.

Koalice podle Jurečky dlouho diskutovala i o návrhu hnutí ANO, aby státní úřady zveřejňovaly nejenom nové smlouvy, ale i platné smlouvy uzavřené v minulosti. „Hnutí ANO předloží přesnou formulaci toho, jak by to znělo pro smlouvy, které byly uzavřeny již dříve,“ poznamenal ministr zemědělství. Koalice by tuto úpravu měla být schopna do zákona včlenit formou pozměňovacího návrhu během druhého čtení.

Andrej Babiš:

„Chceme zveřejňovat hlavně samozřejmě nově uzavřené smlouvy s účinností zveřejnění, ale co je ještě důležitější, aby byly zveřejněny všechny smlouvy, které platí.“

Podle Faltýnka bude zákon obsahovat výjimku, která by umožňovala státním firmám nezveřejnit data týkající se obchodních tajemství, která by je mohla poškodit v konkurenčním boji. Mohly by jí využít například ČEZ, Budvar nebo Lesy ČR.