Plzeňský žalobce přišel o talár. Pracoval moc pomalu

Brno – Státní zástupce z Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Oliver Pec přišel rozhodnutím Kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) o svou funkci. Hlavní důvod jeho odvolání byly průtahy v řádu měsíců i let. V jedné záležitosti žalobce nic neudělal více než sedm let. Podobně dlouhé průtahy nelze tolerovat ani omluvit, prohlásil při vyhlášení verdiktu předseda kárného senátu Jiří Palla.

Zbavení funkce představuje nejvyšší možný postih, Pec má ještě teoretickou možnost podat ústavní stížnost, ta však nemá odkladný účinek. Standardní odvolání možné není. Trest mu navrhl jeho nadřízený, okresní státní zástupce Zdeněk Slepička, prý už neměl jinou možnost. „Státní zastupitelství není zaopatřovací ústav nebo charita,“ řekl Slepička kárnému senátu. „Snažím se práci dělat odpovědně a snažím se zlepšovat,“ reagoval Pec, který už v minulosti dostal řadu výtek.

Výtky uznávám, uvedl odevzdaný státní zástupce

Podle kárného senátu není Pec schopen funkci státního zástupce nadále vykonávat, Palla konkrétně zmínil jeho pomalost, nerozhodnost, nedostatek sebereflexe, ale i pudu sebezáchovy, kdy jej opakované výtky nepřiměly k nápravě. „Kárný senát nemohl předpokládat, že uložení jakéhokoliv jiného kárného opatření by vedlo k nějaké nápravě,“ uvedl Palla.

Sám potrestaný žalobce připustil, že je pomalejší a práce mu déle trvá. Většinu vytýkaných chyb dokonce přiznal. „Chápal jsem, že průtahy jsou závažné, ale nebyl jsem schopen to vyřídit,“ řekl kárnému senátu. Cítil se prý hodně zatížený, na druhou stranu uznal, že okres Plzeň-jih nepatří k nejvytíženějším součástem systému státního zastupitelství. Pracují tam čtyři žalobci. Nyní musí krajské státní zastupitelství rozhodnout, kdo Pece nahradí, podotkl Slepička.

Je jako pošťák, hodnotil ho jeho nadřízený

Pecovi vytýká odborné nedostatky, špatnou spolupráci s kolegy, ale i nepochopení smyslu a poslání profese. Pec prý pracoval spíše jako pošťák nebo úředník. „Když mu končí pracovní doba, to si mohu nařídit hodinky, 15:15 odchází,“ uvedl Slepička. Naopak Pec tvrdil, že odpracuje několik hodin přesčasů týdně. Při výslechu kárným senátem působil odevzdaným dojmem.

Vydáno pod