Unesený Čech v Libyi měl pracovat pro catering

Praha – Server iDNES.cz publikoval informaci, že Čech unesený islámskými teroristy žil s rodinou na Vysočině a u společnosti poskytující servis pracovníkům na ropných polích fungoval jako koordinátor cateringu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Událostech, komentářích na ČT24 prohlásil, že rodinní příslušníci uneseného muže ho prosili, aby byli ušetřeni konfrontace s médii. Proto informaci nepotvrdil. Podle jeho slov je ale zřejmé, že unesený muž tam u cateringu pracoval.

„Mohu připustit, že ti, o kterých se tam mluví jako o pohřešovaných, se většinou zabývali stejnou činností,“ prohlásil ministr v Událostech, komentářích. Dodal, že unesený muž situaci v Libyii dlouhodobě znal. Další detaily už ale odmítl přiblížit.

Lubomír Zaorálek v Událostech, komentářích:

„Obrátila se na nás rodina dotyčného občana a poděkovala nám za snahu. Zároveň nás požádali, že by neradi byli konfrontováni s médii. Kdybychom je ušetřili v situaci, která je pro ně určitě mimořádně těžká. Samozřejmě bych si přál, aby to respektovala i média, ale je mi jasné, že v tom jsou mé síly omezené.“

Podle Zaorálka se české úřady pokoušely spojit se všemi občany, kteří se v současnosti mohou nacházet v Libyi. „S výjimkou jediného jsme je všechny našli, ten jeden se nachází na úplně jiném místě v zemi a celou tou událostí nebyl bezprostředně ohrožen,“ upřesnil ministr. Podle něj se v zemi nachází jednotlivci, rozhodně jich není ani desítka. Komunikace s úřady je nadmíru komplikovaná. „Situace v Libyi je taková, že rozhodně nejde o nějaký konsolidovaný stát, který by vám byl schopen poskytnout jasné informace,“ prohlásil v ČT Zaorálek.

Únos Islámským státem už je vlastně jistá věc

Podle rakouského ministerstva zahraničí se stali rukojmími libyjské odnože hnutí Islámský stát Rakušan, Čech, Filipínci a také lidé z Bangladéše a Súdánu – celkem devět lidí. Podle informací z průběhu dne už považuje Zaorálek za v podstatě jistou věc, že únosci byli teroristé z Islámského státu.

„Bylo to asi 30 vozidel, která vtrhla do prostoru ropného pole v Ghání. V nich byli černě odění ozbrojenci, kteří měli údajně vlajku IS,“ tlumočil rakouský popis událostí Zaorálek už během dneška. Všichni měli být v době, kdy je útočníci odváželi, bez zranění. To potvrdila i společnost VAOS, která je zaměstnávala. V obecném tiskovém prohlášení uvedla, že při útoku nikdo z nich nezemřel. Další informace ale nemají. Podle tajemníka rakouského ministerstva zahraničí Michaela Linharta je ale nebezpečné, pokud podle dostupných náznaků skupina únosců pocházela z oblasti kolem města Syrta. Tamní islamisté měli v minulosti jednat spíš rozhodně a krutě. Kvůli Čechovi, který je pohřešován, zamířil do oblasti český diplomat a další ho doplní, budou se snažit získat kontakt na únosce. Nic podrobnějšího však z oficiálních míst nezní.

Podle předsedy představenstva Česko-libyjské obchodní komory je předčasné říkat, že šlo o Islámský stát. „Islámský stát v Libyi nemá až takovou moc. Jsou tam různé ozbrojené skupiny radikálů. Když chtějí být viditelnější, tak se k tomu nalepí,“ uvedl Dia Eddin Felfel. Černý oblek mohou stejně jako IS oblékat radikální skupiny Ansar aš-Šaría i Al-Káida. Předseda komise pro obranu v libyjském parlamentu mu měl dnes dopoledne říct, že nevědí, kdo to udělal. Očekávají prý, jestli se někdo ohlásí.

Libye se českým firmám nedoporučuje, je to nebezpečné

V nebezpečných oblastech jsou většinou zaměstnáni vysloužilí vojáci nebo bývalí policisté jako ochrana pracovníků. Podle bezpečnostního odborníka Lumíra Němce, jehož firma takto školí lidi, je problém, že v poslední době převažuje podíl místních zaměstnanců namísto vycvičených odborníků ze Západu. Zároveň by podle něj měla kvalitní společnost zajistit i školení samotných pracovníků, kteří se starají např. o chod ropné rafinérie. „Mělo by být vytvořeno bezpečné místo, kam by se stáhli v případě útoku a kde by měli větší šanci přežít,“ řekl Němec. Měl by být vybudován plán obrany a plán úniku.

Že jede do rizika však muž, který je nyní pohřešován, věděl. Jak zdůraznila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová, již od loňského léta doporučuje úřad Libyi se vyhýbat, ať už jde o cesty pracovní nebo o dovolenou. Lubomír Zaorálek upozornil, že ropné pole Ghání „byla poslední ropná pole, která ještě jakž takž kontrolovala vláda z Tobruku“. Podle Felfela na libyjském území nejsou české firmy, ale jsou tam čeští pracovníci, kteří pracují pro zahraniční firmu, třeba z Německa. Finanční nabídka je totiž vysoká, to naláká.

Zkušenost s metodami ochrany popsal Vlastimil Gurica, který v Libyi pracoval před čtyřmi roky. S kolegy z vizovické firmy stavěli v Tripolisu zázemí pro fotbalový stadion. „Celý objekt stadionu byl hlídán něčím jako bezpečnostní firmou. Po práci přijela auta, která nás naložila a odvezla do kempu, kde jsme byli stejně tak hlídáni,“ popsal Gurica. Ze země je firma stáhla v únoru 2011, kdy se tamní bezpečnostní situace zhoršila. Zahraničních pracovníků v zemi dál ubývá. Produkce těžebního průmyslu spadla na čtvrtinové hodnoty, vliv mají útoky islamistů. „Lidé, kteří tam nadále pracují, už jsou v uvozovkách ta nejotrlejší skupina lidí,“ uvedl Petr Zajíc z Pioneer Investments.

Premiér Bohuslav Sobotka považuje současnou situaci i za výstrahu. Lidé by i nadále do Libye a podobných nestabilních oblastí vůbec neměli vyjíždět. „Rád bych apeloval na odpovědnost našich občanů. Je důležité zdůraznit, že by občané ČR měli respektovat doporučení ministerstva zahraničí, jež se týkají teritorií, ve kterých není záhodno pobývat a do kterých není záhodno cestovat, protože tam hrozí nebezpečí smrti, hrozí tam nebezpečí únosu,“ varoval ministerský předseda.

Rakouští těžaři ovšem nepřišli o své lidi poprvé. „Jejich občané byli v této zemi již několikrát uneseni,“ podotkl bezpečnostní expert Andor Šándor. Nezvěstný Čech i Rakušan pracovali pro rakouskou firmu VAOS, která v libyjském ropném průmyslu působí už přes třicet let.

Vydáno pod