Svědkyně: Nagyová Nečasovou nenáviděla, manželství chtěla rozbít

Praha – U soudu pokračuje líčení v případu údajného zneužití vojenské rozvědky, což je jedna z kauz kolem bývalé šéfky kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové). Soud vyslechl poškozené, které měla Nečasová nechat sledovat. Správkyně Hrzánského paláce Alena Hegerová uvedla, že se jí Jana Nečasová svěřila, že nechává sledovat i bývalou manželku Nečase Radku. Podle Hegerové byla ochotná udělat vše pro to, aby tehdejší premiérovo manželství rozbila. Nečasová, Nečas i jeho bývalá žena Radka se z dnešního líčení omluvili. Soud bude pokračovat zítra ve 13:00. Vypovídat by měl například exministr obrany Alexandr Vondra. Advokát Nečasové doufá, že jeho výpověď klientce pomůže.

Hegerová patří mezi tři poškozené, které měla Nečasová nechat sledovat. Soudu řekla, že se jí s tím bývalá šéfka kabinetu sama svěřila a ukázala jí i fotografie. „Jsem focená, jak jedu z práce, pohybuji se ve svém domě,“ uvedla. Podle Hegerové se jí ale Nečasová svěřila i s tím, že nechává sledovat nyní už bývalou manželku Nečase Radku, aby zjistila, zda nemá milence. Neměla ji prý ráda a často se o ní vyjadřovala vulgárně. Byla ochotná udělat vše pro to, aby tehdejší Nečasovo manželství rozbila: „Nenávist tam byla. Ty výrazy bych ani nechtěla tady prezentovat. Ta paní jí určitě ležela v žaludku z nějaké důvodu. Pana bývalého premiéra chtěla dostat k sobě jako žena a udělala by pro to cokoliv, což se jí i povedlo.“

Hegerová: Sledovala nás soukromá agentura, akce stála 100 tisíc

U soudu vypovídal i přítel Hegerové a osobní vládní řidič Nečasové - Jiří Pertl. I on potvrdil, že ho nechala Nečasová sledovat a ukázala mu i fotografie. Důvod sledování ale ani jeden z nich nezná. Hegerová pouze uvedla, že je prý sledovala soukromá agentura a bylo jí údajně řečeno, že akce stála 100 000 korun. Úkol podílet se na sledování Pertla dostala od Nečasové i její tehdejší asistentka Eva Štánská. U soudu dnes řekla, že jí to Nečasová vysvětlila tím, že chce zjistit, zda nezneužívá služební auto. „Byla přesvědčená, že pan Pertl zneužívá služební auto a vozí pani Hegerovou, to je celé. Měla jsem se podívat, zda nastupuje do služebního auta, ale nic takového se nestalo,“ řekla České televizi. Podle obžaloby byla dvojice sledovaná z obav, že by mohli informace roznést dál.

Advokát Nečasové Eduard Bruna zase odůvodnil sledování tím, že se jeho klientka cítila ohrožená. Hegerová s Pertlem se jí prý svěřili, že jim někdo vyhrožuje. „Oběma bylo nějakou osobou vyhrožováno velmi závažným způsobem. Svěřili se s tím paní ředitelce a její reakce byla, že mu (Pertlovi) řekla, že se cítí ohrožená. Z toho potom vyplynuly všechny ostatní okolnosti,“ uvedl obhájce. Hegerová měla údajně problémy se svým bývalým partnerem, který jí vyhrožoval poté, co se dala dohromady s Pertlem. Nagyová jí radila, ať vše ohlásí policii. Pertl byl osobní řidič Nečasové, proto se podle Bruny bála, že když s ním jezdí autem, nebezpečí může hrozit i jí. 

U soudu se hodně mluvilo i o atmosféře, která na Úřadu vlády za Nečasové panovala.  Hegerová uvedla, že měla sice svého přímého nadřízeného, ve skutečnosti ji ale úkolovala Nečasová. „Pokyny dávala paní ředitelka a nikdo si nedovolil říct, že to tak nebude,“ vypověděla. Pomáhalo se prý i v její domácnosti. To potvrdila i Štánská. Úřad tehdy sice řídil Lubomír Poul a Nečasová tak byla jeho podřízená, ve skutečnosti to ale podle Štánské fungovalo naopak. Asistentka také potvrdila, že Nečasová při hovoru o lidech ze zpravodajství používala přezdívky. „Pan Kovanda měl zkratku pan Kovák nebo umělý pes, protože údajně měl psa, který se moc nehýbal,“ poznamenala na adresu exšéfa VZ Milana Kovandy. „Snad soud pochopil fungovani Úřadu vlady,“ podotkl k výpovědím žalobce Rostislav Bajger.

Dnešní jednání je veřejné, předchozí výpovědi svědků probíhaly kvůli utajeným informacím za zavřenými dveřmi. Jana Nečasová se dnes z líčení prostřednictvím advokáta omluvila. Nepřišel ani expremiér Nečas, který je podle Bruny pracovně v zahraničí. K soudu nedorazila ani Nečasova bývalá žena Radka, která odmítla vypovídat už v přípravném řízení. Přišli naopak zbylí obžalovaní - dva exšéfové vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici obžalovaných hrozí až pět let vězení.

U soudu by měl tento týden vypovídat i Nečas

„V tomto týdnu mají být postupně vyslýcháni svědci obžaloby,“ uvedla mluvčí obvodního soudu Edita Beranová. Obžalovaní zpravodajci spoléhají na to, že expremiér Nečas potvrdí informace o tom, že si u nich sledování své bývalé ženy sám objednal. Podle Ondreje Páleníka všichni pozvaní svědci vyvrátí obžalobu, která podle něj stojí na hliněných nohách. Sám Páleník už u soudu vypovídal v lednu, kde ale média nesměla být přítomna. Několik na sobě nezávislých zdrojů však uvedlo, že prý vypověděl, že si nasazení agentů na sledování Radky Nečasové objednal přímo Nečas.

Také žalobci čekají, zda Nečas u soudu potvrdí dřívější výpověď Páleníka: „Za situace, kdy by to potvrdil někdo ze svědků, nebo dejme tomu přímo konkrétně pan Nečas, tak se tím budeme zabývat,“ uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár.

Jenže ani samotný premiér nemá podle zákona pravomoc úkolovat vojenské zpravodajství a policie by ho teoreticky mohla stíhat za zneužití pravomoci. „Pokud by takováto informace byla na stole, tak se s ní určitě pracovat bude,“ uvedl k tomu státní zástupce Rostislav Bajger. Sám Nečas už avizoval, že na rozdíl od přípravného řízení u soudu vypovídat bude.

Podle obžaloby nechala Jana Nagyová v roce 2012 sledovat tehdejší manželku premiéra Radku. V případu zneužití vojenského zpravodajství jsou obžalovaní rovněž dva exšéfové rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek, kteří ale tvrzení o sledování odmítají. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Obvodní soud pro Prahu 1 už v této věci jednou rozhodl, Nečasovou uznal vinou a udělil jí roční podmínku s odkladem na čtyři roky. Neproběhlo ale klasické líčení – soud rozhodl trestním příkazem. Soud rovněž zastavil stíhání zpravodajce Pohůnka a případy šéfů VZ Páleníka a Kovandy postoupil k vyřešení ministerstvu obrany.  

Nečasová i státní zástupce však proti tomuto rozhodnutí podali odpor a počátkem září vrátil městský soud případ Páleníka, Kovandy i Pohůnka k novému projednání. V současnosti tak spolu s Nečasovou čelí žalobě u obvodního soudu.

Minulý týden poslali žalobci k soudu případ úniku informací BIS  

U soudu dnes také zaznělo, že za Janou Nečasovou chodil na Úřad vlády lobbista Ivo Rittig. Tato informace ale souvisí s větví, která se zabývá klientelistickými sítěmi nebo úniky informací z BIS. Soudkyně proto tento bod z jednání stáhla.  

Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy. Obviněná je dále kvůli údajnému podplácení tří exposlanců ODS, kteří získali funkce v podnicích se státní účastí výměnou za domluvené hlasování ve sněmovně. Policie Nečasovou také prověřuje kvůli možnému krácení daně. Bývalá vysoce postavená úřednice čelí podezření, že z drahých šperků a kabelek, které dostávala, neodvedla daň.  

Minulý týden pak žalobci poslali k soudu také případ údajného úniku informací z BIS. Ten se podle dřívějších informací týká vedle Nečasové také lobbisty Ivo Rittiga, jeho obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal. Kauzu bude řešit Městský soud v Praze.