Talíř pod nánosem knedlíků je minulostí. Češi jedí lépe

Češi jedí zdravěji než před pěti lety a na ceně obědového menu jim už tolik nezáleží. Takové zjištění přinesl program FOOD organizovaný Evropskou unií. Podle konečných údajů upraví doporučení hlavně pro polední stravování zaměstnanců. Do projektu se zapojilo zhruba 700 restaurací a 8 a půl tisíce lidí.

Stravovací návyky se v Česku mění (zdroj: ČT24)

Spousta hostů si v restauracích vybírá jako přílohu zeleninu nebo variaci luštěnin. Tradiční přílohy jako třeba brambory trochu oslabily. Stravovací návyky Čechů se mění v průběhu pracovního týdne. Dávají přednost zdravějším a vyváženějším potravinám.

Sedm knedlíků na talíři už ohromí málokoho. Skutečně velké porce vyžadují už jen dva Češi z deseti. Neznamená to však, že by byla česká klasická kuchyně ohrožena. Typické omáčky v menu zůstávají, akorát v kombinaci s jinou přílohou či v ozvláštněném podání.

Nejzásadnější změny ve stravování:

  • Lehčí a zdravější jídla: ryby, bílé maso, čerstvá zelenina
  • Lehčí přílohy: luštěniny, rýže

ČTĚTE: Český oběd? Stravenky a polední meníčka

Průzkum stravovacích návyků
Zdroj: ČT24

V jídelnách anebo restauracích se v poledne stravuje zhruba 65 procent zaměstnaných Čechů - což je evropská rarita. Ostatní státy operují pouze se 40 procenty. Zákazníci se také čím dál častěji zajímají o to, zda je jídlo z kvalitních a čerstvých surovin. Průlom je i v chování restaurací - už více než polovina z nich hlásí, že příprava jídla bez polotovarů není náročnější než s nimi.

S čím mají Češi problém, je pravidelnost. Zhruba polovina populace přiznává, že oběd čas od času úplně vynechá.