Lékaři si s obézními pacienty neporadí, potřebují hasiče

Když je záchranka přivolána k případu, který se týká obézního pacienta vážícího dvě stě i tři sta kilogramů, na jeho převoz nestačí. Ke slovu pak přicházejí hasiči. Spolupráci by podle nich měl stát udat jasná pravidla. Případů totiž přibývá, a to včetně transportů z těžko dostupných míst.

Problémy s nadváhou se za poslední roky začaly rozšiřovat i v České republice. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace je 27 procent dospělé populace u nás obézní. Kromě vlastních zdravotních komplikací ale přináší extrémní obezita i komplikace pro týmy ze zdravotních záchranných služeb. Pokud totiž musí převézt člověka, který váží přes dvě stě kilo, sami to nezvládnou a musí žádat o asistenci hasičské sbory. „Jsou to i špatně dostupná místa, nějaké úzké chodby,“ doplnil hasič Karel Kokstein. Když v domě narazí na malý výtah s nízkou nosností, také to nepomůže.

Jak se ze společných výjezdů stává nutnost, objevila se snaha udat této spolupráci pevný řád. „Právě proto, že těchto případů je v poslední době velké množství, potřebujeme nastavit kritéria,“ prohlásil Luděk Prudil z Generálního ředitelství HZS ČR. Hasiči by o budoucnosti měli jednat s asociací záchranářů a ministerstvem zdravotnictví. Mohly by se třeba jasně stanovit váhové limity - kdy postačí pomoc další sanitky a kdy už je záležitost nad síly zdravotníků a hasiči jsou na místě nezbytní.

Jenom ve středních Čechách vzrostl počet spoluprací u obézních pacientů o třetinu za minulý rok. Za první dva měsíce letošního roku vyjížděli už k 27 případům. V únoru ve středočeském Olešku přenášeli společně dvousetkilového pacienta s dýchacími obtížemi. Pro přenos využívají rozměrnou plachtu, na které pacienta přenášejí. Při výjezdu v Neratovicích na ně čekala dokonce třísetkilová pacientka. Tu přitom převáželi na běžný zákrok. Pražští hasiči mají výjezd k podobným případům dvakrát do týdne.

Výskyt roste i na Vysočině nebo na jižní Moravě. „My jsme za poslední tři roky zaznamenali asi dvojnásobný nárůst v počtu těchto událostí,“ uvedl tiskový mluvčí tamních hasičů Jaroslav Mikoška. Při podobných zásazích je potřeba kombinace vhodné techniky i dostatečného počtu rukou. „Mnohdy bohužel schází ruce, pokud si můžeme pomoci sami, poprosíme sousedy, ale velice často se bez těch hasičů neobejdeme,“ shrnul ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek. Pomoc může i speciální XXL sanitka, řada záchranných služeb má tyto speciálně upravené vozy. V základu se od běžné sanitky neliší, stojí kolem dvou a půl milionu. Zvláštní nosítka pořídí zhruba za 500 tisíc. Ty unesou až 400 kilogramů. Výbavu doplňuje speciální plachta, která je uzpůsobená až na 600 kilo váhy.

Složitý převoz následují komplikace v nemocničním prostředí

Odbavením na místě ale problémy zdravotního personálu s extrémně obézními pacienty nekončí. Přizpůsobují se jim tak celé nemocnice, protože v klasickém provozu můžou při vyšetření lidí se silnou nadváhou nastat nejrůznější potíže. V XXL centru OB Kliniky se na obézní lidi specializují. Uzpůsobeny jsou prostory koupelny, rovněž dveře, které jsou bezprahové a široké, a také lehátka s nosností 500 kilogramů.

Primárně se nyní OB Klinika soustředí na operace řešící přímo obezitu. Po bandáži žaludku tu je Vlasta Šimáčková, která má s váhou potíže dlouhodobě. K operaci ale přistoupila po tom, co kvůli přebytečným kilům začala mít zdravotní problémy. „Musela jsem podstoupit i operaci kolen, a právě proto jsem potřebovala snížit váhu. Protože mám ortézy kolen a tam je váha dost závažný problém,“ uvedla Šimáčková.

Ke vzniku specializovaných center se lékaři přiklánějí. „Například pacient, který potřebuje ortopedickou operaci a je obézní. Mohl by mít třeba problém, aby se vešel na operační stůl. Přichází k nám a za ním sem přijede tým odborníků, ortopedů, kteří ho odoperují,“ popsal přednosta OB Kliniky Martin Fried. Když má v běžné nemocnici pacient jít třeba na tomograf, který tvoří velký kruh, s velkým objemem trupu se tam nevejdou. Podle obezitologa 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice musí i čekat, až pacient zhubne. Jeho kolegové zažili i situaci, kdy musel extrémně obézní pacient na vyšetření do zoologické zahrady.