České dráhy, ČT nebo exprimátor Hudeček - mladík 16x hrozil bombou

Praha – Za anonymními bombovými výhrůžkami veřejně známým osobám nebo institucím je 24letý mladík z Českobudějovicka. Podle policie celkem 16x vyhrožoval bombou – jedna z těchto výhrůžek zastavila vlaky po celém Česku. Pachatel hrozil bombou i tehdejšímu pražskému primátorovi Hudečkovi, ombudsmance Šabatové, ale také Policejnímu prezidiu nebo sněmovně. Nejnovější výhrůžka pak tento týden směřovala do České televize – pachatel hrozil, že dojde k ještě většímu neštěstí než v Uherském Brodě. Policie mladíka dopadla v úterý a skončil ve vazbě, ke všemu se přiznal. Za šíření poplašné zprávy mu hrozí až pět let vězení.

Motivem výhrůžek bylo podle kriminalistů to, že podezřelý hodně diskutoval na internetových fórech. Když tam našel ideového protivníka, který nesouhlasil s jeho názory, tak poslal výhrůžku právě jeho jménem. Jeden z e-mailů tak třeba odeslala studentka, která na internetu hájila islám, s čímž se mladík neztotožňoval.

Mladík podle policie chodil na školu, kde se zabýval informačními technologiemi. Poprvé udeřil loni v září, když hrozil uložením nástražného výbušného systému ve služebním vozidle tehdejšího pražského primátora Hudečka. Po týdnu anonym zaslal e-mail znovu s tím, že tentokrát už bomba opravdu vybuchne.  

„Po určité době jsme se dostali na jednu konkrétní IP adresu, která se však nacházela ve veřejné knihovně jedné vysoké školy. Tam už se vzhledem k velké časové prodlevě nepodařilo zajistit informace, které by policii dovedly k pachateli,“ uvedl na brífinku Oldřich Čech z obvodního policejního ředitelství Praha 1.   

Podle policie měly výhrůžky značně reálný charakter. V e-mailech se prý objevovaly shodné slovní obraty i stejná grafická úprava textu. „Pachatel tyto e-maily skrýval za existující osoby, které žijí v ČR. Využíval anonymizačních programů, kdy v podstatě zprávy odesílal přes celý svět, což velice ztížilo práci IT specialistům. Ve finále jsme museli požádat specialisty z Policejního prezidia, kteří spolupracovali se zahraničními specialisty mimo jiné z USA či Velké Británie.“ dodal Oldřich Čech.  

Koncem loňského roku pak pražské policisty kontaktovali kolegové ze Zlína s tím, že i ve Zlíně došlo k masivnímu rozšíření e-mailových výhrůžek, kdy bylo vyhrožováno 14 středním školám, kvůli anonymní výhrůžce muselo být rovněž evakuováno zlínské divadlo nebo jeden činžovní dům.  

Terčem mnohdy opakovaných případů byla vedle exprimátora Hudečka také obmudsmanka Anna Šabatová nebo senátor Zdeněk Škromach. Z veřejných institucí pak šlo např. o Karlovu univerzitu, Poslaneckou sněmovnu, Kriminalistický ústav nebo Policejní prezidium. Pachatel také hrozil uložením bomby na hlavním nádraží – což velice zkomplikovalo železniční dopravu v Česku, jelikož neuvedl na kterém. Tento týden pak dorazila výhrůžka i do ČT – tady anonym nehrozil uložením bomby, ale v reakci na Uherský Brod bylo avizováno, že dojde k postřílení většího množství osob.