Petr Pavel si v Mali vyslechl chválu na české vojáky

Bamako - Náčelník generálního štábu Petr Pavel ve čtvrtek pracovně navštívil africké Mali, kde působí čeští vojáci ve výcvikové misi EU. V hlavním městě Bamako se setkal s velitelem mise Alfonsem García-Vaquero Pradalem, který mu poděkoval za excelentní práci českých vojáků. Ti v Mali hlavně chrání velitelství výcvikové mise v Bamaku a doprovázejí konvoje, ale podílejí se i na výcviku. Cílem výcvikové mise EU v Mali je totiž příprava místních ozbrojených sil k tomu, aby byly schopné samostatně bojovat proti islamistům na severu země.

Pavel podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové hovořil s García-Vaquero Pradalem také o aktuální bezpečnostní situaci v Mali a pokroku ve výcviku malijské armády. Shodli se na tom, že je vidět posun k lepšímu. „Na severu sice pokračují izolované bojové aktivity různých skupin, ale ty mají spíše kriminální charakter s ekonomickým podtextem. Mise OSN MINUSMA a francouzská operace BARKHAN plní svůj cíl a přispívají ke zklidnění a stabilizaci situace,“ uvedl náčelník generálního štábu.   

Pavel navštívil také základnu Koulikoro, kde se skupina Čechů podílí na vojenském výcviku Malijců. „Malijští vojáci se nedají srovnávat s vojáky evropských armád, jsou prostě jiní,“ řekl velitel českých instruktorů Jaroslav Losenický. Problémem místních vojáků je podle něj hlavně taktika. „Soustředí se na jedno, zapomenou na to druhé,“ podotkl.

Petr Pavel:

„I v Evropě je naším zájmem, abychom podporovali stabilitu státu v Africe. Abychom se podíleli na výstavbě jejich schopností uchránit vlastními silami bezpečnost a samozřejmě tak předešli tomu, že se k nám budou dostávat nejen teroristé, ale i vlny uprchlíků v rámci nepokojů.“

To ve Studiu ČT24 potvrzoval i redaktor ČT Karel Rožánek, který v Mali natáčel: „Je to úplně jiná mentalita, jsou to vojáci, kterým určitě nechybí statečnost, ale jak říkal jeden z českých instruktorů, nedokáží se soustředit na více věcí. Jejich velkým problémem je taktika. Evropská tréninková mise má skončit k roku 2016 a bojím se, že po odchodu určitě nebude malijská armáda schopná sama odolávat tlaku povstaleckých skupin. Ale prodloužení mandátu se ještě bude řešit.“  

Islámští extremisté obsadili na jaře 2012 sever Mali a zahájili postup k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, a proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4000 vojáků. O zřízení výcvikové mise bylo rozhodnuto na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN a žádosti malijské armády. Česká vláda vyslání vojáků posvětila v únoru 2013, následně ho schválily obě komory parlamentu.