Kapitán: České úřady by v kauze Michalákových rozhodly stejně

Praha - Situace v případě bratrů Michalákových byla tak závažná, že pokud by si české orgány daly s kauzou podobnou práci jako Norové, rozhodly by stejně, řekl v Událostech, komentářích ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Podle jeho názoru je nicméně reálné, že by děti mohly být vráceny zpět do biologické rodiny.

Kapitán hodnotí jednání v Norsku pozitivně, protože se začaly používat věcné argumenty a nejde tak už o žádné politické vzkazování. „Při tom jednání zaznělo, že Norové jsou si vědomi určitých slabých míst a třeba zrovna práce s jazykem byla jako za jedno z takových slabých míst konstatována,“ reagoval Kapitán na dotaz, zda uznala norská strana nějakou chybu ve svém rozhodování.

Právě příslib toho, že by se děti mohly učit česky a v češtině by také mohla probíhat setkání matky s dětmi, byl výsledek středečního jednání Kapitána v Norsku. Norské úřady také ubezpečily, že v podobných případech většinou nedochází k adopci. 

Kapitán: Je reálná šance, že by děti mohly být vráceny (zdroj: ČT24)

Kapitán pro UK

„Ať byla situace v tom případě jakkoli závažná, tak jestliže oba rodiče nebyli zbaveni rodičovské odpovědnosti, tak je potřeba s nimi aktivně pracovat tak, aby se děti mohly do biologické rodiny vrátit.“

Kapitán na základě znalosti soudních rozhodnutí tvrdí, že podezření ze zneužívání nebylo jediným důvodem k odebrání dětí z rodiny. Obsah soudních rozhodnutí může ale podle něj zveřejnit pouze matka. Odmítl proto sdělit, jaké další důvody vedly norské úřady k odebrání dětí.

Bratry Michalákovy odebrala norská služba pro ochranu dětí Barnevernet v roce 2011 kvůli podezření na jejich zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel. „Dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ popsala již dříve Eva Michaláková.

Demonstrace na podporu rodiny Michalákovy
Zdroj: ČT24

Děti se rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. S manželem se rozvedla, uvedla, že kvůli tlaku norských úřadů, které přislíbily, že jí v takovém případě děti vrátí. Otec dětí v průběhu soudních řízení snahu vzdal, na rozdíl od matky se proto s dětmi vůbec nesmí vídat.

Eva Michaláková se však se syny smí scházet pouze výjimečně a za přísných podmínek, v lednu přistoupila na omezení schůzek na 15 minut. Současně se rozeběhlo jednání o možné trvalé adopci dětí, které však nemá výsledek.