Sobotka: Máme zájem na společném výcviku v rámci NATO

Praha - Česká republika musí mít podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zájem na účasti na společném výcviku s armádami zemí Severoatlantické aliance. Reagoval tím na možné rozšíření evropské operace USA Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) o Českou republiku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) k celé věci avizoval, že se Česko častěji zapojí do cvičení se spojenci i v rámci této operace. Aktivita nezahrnuje trvalou přítomnost amerických vojáků na našem území, zdůraznil ministr.

Americký server DefenceNews ve středu uvedl, že Spojené státy chtějí rozšířit evropskou operaci zaměřenou na podporu spojenců před možnou ruskou hrozbou o Českou republiku, Maďarsko a Gruzii. Misi Atlantic Resolve spustili Američané loni v reakci na volání některých evropských spojenců z NATO, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk.

Jaroslav Foldyna (ČSSD), člen zahraničního výboru

„Reagoval jsem adekvátně na to, jaká byla včera sdělení v médiích. Když se podíváte na diskusi občanů pod včerejšími články, tak ta diskuse je velmi barvitá. Okamžitě vznikla petice, která říká, že nechce základnu USA v Česku.“

Ivan Gabal (KDU-ČSL), místopředseda výboru pro obranu

„Už více než 15 let jsme členy nejmocnějšího vojenského paktu a klubu nejbohatších zemí. Měli bychom za tu dobu vědět, jak je zajišťována obrana Evropy i naše. Neměli bychom hystericky vyskakovat vždy, když se mění nebo prohlubuje celý ten obranný mechanismus. Už bychom měli být trochu kompetentnějšími partnery.“

„My se účastníme spojeneckých vojenských cvičení, řada těchto spojeneckých vojenských cvičení je organizována i v České republice,“ prohlásil Sobotka. Území ČR disponuje řadou vojenských prostorů a újezdů, které by měly být využívány. „Předpokládám, že ty informace, které se objevily, se týkají zesílení intenzity americké účasti ve vojenských cvičeních, která budou organizována v Evropě,“ poznamenal dále.

Premiér uvedl, že některá z těchto cvičení by se mohla odehrát i v ČR. „Myslím si, že musíme mít zájem na tom, abychom participovali na projektech společného výcviku a společných cvičení, abychom sdíleli zkušenosti dalších armád NATO,“ zdůraznil Sobotka.

Velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý: „Jde o sérii cvičení a výcvikových aktivit, které probíhají již rok. Jsou koordinovány v rámci NATO a jsou zaměřeny na ujištění spojenců ve východní části Aliance vzhledem k agresivním aktivitám Ruska. Zároveň jde o demonstraci závazku USA ke kolektivní obraně. Žádná oficiální jednání o konkrétním zapojení českých vojáků nebo o cvičení na území ČR zatím neproběhla.“

Jde o dlouhodobý plán

„Větší americká aktivita v Evropě a další mnohonárodní cvičení jsou součástí opatření přijatých vloni na summitu NATO ve Walesu. My tuto iniciativu vítáme a společných cvičení se dle našich možností budeme aktivně účastnit,“ poznamenal ministr obrany.

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná už přišla s domněnkou, že rozšíření operace skončí přítomností amerických vojáků v ČR. „Podstatou programu Atlantic Resolve není trvalá přítomnost amerických vojáků v ČR, ale posílení příspěvku amerických ozbrojených sil k obranyschopnosti NATO prostřednictvím častějších společných cvičení s evropskými spojenci. ČR v tomto ohledu není výjimkou,“ konstatuje ministerstvo obrany v prohlášení.